Hoe herken je een wondinfectie?

123-wonde-wondverz-schaafw-been-170_08.jpg

nieuws

Iedere wond kan geïnfecteerd raken, maar bij bijt- en steekwonden is de kans het grootst. De infectie kan ontstaan doordat bacteriën vanuit de bek van een dier, of op een scherpe doorn of roestige spijker tot diep in de huid dringen.

Ook bij wonden waarbij vuil met kracht in de huid is geperst, en bij prikwonden, waar de besmetting diep onder de huid het lichaam binnendringt, en wonden die lichaamsvreemd materiaal bevatten (zoals splinters, glas of delen van kleding), raken vaak geïnfecteerd. Hoe langer een wond vervuild blijft, des te groter is de kans dat er een infectie ontstaat.

Vaak wordt de infectie veroorzaakt door bacteriën die van nature op onze huid voorkomen en die normaal niet schadelijk zijn, zoals stafylokokken en streptokokken.
Ook een operatiewond kan geïnfecteerd raken.

Kenmerken van een wondinfectie zijn:
  • Roodheid, zwelling en pijn op de plaats van de wond
  • Er kan een kloppend gevoel zijn
  • Er kan pus uit de wond komen of de wond kan vies ruiken
  • Klachten van koorts, rillerigheid en algemeen ziek voelen
  • Vanaf de wond een zich in de richting van het hart uitbreidende rode streep. Dit is een teken van een lymfvatontsteking.
Wat te doen bij een wondinfectie:

Raadpleeg zo snel mogelijk je huisarts of ga naar een dienst spoedgevallen. Beweeg het aangedane lichaamsdeel zo min mogelijk.

Lees ook: Hondenbeten: altijd een arts raadplegen


Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram