Bloedvergiftiging doodt meer mensen dan borstkanker

Laatst bijgewerkt: februari 2014
123-afb-bord-sepsis-dr-170_12.jpg

nieuws Er sterven jaarlijks evenveel mensen aan bloedvergiftiging (sepsis) als aan borstkanker. Dat blijkt uit een studie van het AMC in Amsterdam. Toch is bloedvergiftiging een tamelijk onbekend ziektebeeld.

Alleen al in Nederland worden er jaarlijks circa 10.000 mensen opgenomen op een intensive care in verband met sepsis, van wie er naar schatting 3000 overlijden. Wereldwijd zijn de getallen nog indrukwekkender met naar schatting 20-30 miljoen gevallen per jaar en een sterfte hoger dan veroorzaakt door borstkanker en HIV/AIDS bij elkaar.

In het westen lijdt ongeveer 10 procent van de patiënten op een afdeling Intensive Care aan sepsis. Bij sepsis vallen orgaanfuncties acuut uit als gevolg van een extreem heftige ontstekingsreactie van het hele lichaam. Zo’n levensbedreigende reactie kan optreden na een infectie, bijvoorbeeld bij longontsteking of een urineweginfectie. Als er niet snel wordt ingegrepen, overlijdt de patiënt vrijwel zeker.

Het begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan sepsis is de laatste jaren sterk toegenomen, maar de mortaliteit is nog steeds 20 tot 30 procent. Daarnaast kampen de overlevers de rest van hun leven met ernstige gevolgen. Echt nieuwe inzichten over hoe sepsis kan worden behandeld, zijn er nog niet.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram