Bloedvergiftiging doodt meer mensen dan borstkanker

123-afb-bord-sepsis-dr-170_12.jpg

nieuws Er sterven jaarlijks evenveel mensen aan bloedvergiftiging (sepsis) als aan borstkanker. Dat blijkt uit een studie van het AMC in Amsterdam. Toch is bloedvergiftiging een tamelijk onbekend ziektebeeld.

Alleen al in Nederland worden er jaarlijks circa 10.000 mensen opgenomen op een intensive care in verband met sepsis, van wie er naar schatting 3000 overlijden. Wereldwijd zijn de getallen nog indrukwekkender met naar schatting 20-30 miljoen gevallen per jaar en een sterfte hoger dan veroorzaakt door borstkanker en HIV/AIDS bij elkaar.

In het westen lijdt ongeveer 10 procent van de patiënten op een afdeling Intensive Care aan sepsis. Bij sepsis vallen orgaanfuncties acuut uit als gevolg van een extreem heftige ontstekingsreactie van het hele lichaam. Zo’n levensbedreigende reactie kan optreden na een infectie, bijvoorbeeld bij longontsteking of een urineweginfectie. Als er niet snel wordt ingegrepen, overlijdt de patiënt vrijwel zeker.

Het begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan sepsis is de laatste jaren sterk toegenomen, maar de mortaliteit is nog steeds 20 tot 30 procent. Daarnaast kampen de overlevers de rest van hun leven met ernstige gevolgen. Echt nieuwe inzichten over hoe sepsis kan worden behandeld, zijn er nog niet.


Laatst bijgewerkt: februari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram