Kwart brandwondenpatiënten jong kind

Laatst bijgewerkt: november 2020
123-baby-hand-brandw-ongeval-170-04.jpg

nieuws Ruim een kwart van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. Dat meldt de Nederlandse Brandwondenstichting. In bijna negen van de tien gevallen worden de brandwonden bij peuters en kleuters veroorzaakt door ongelukken met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Veel ouders onderschatten het gevaar van thee- of koffiekopjes, waarschuwt de Brandwondenstichting. Ze denken dat ze hun kinderen leren dat het gevaarlijk is, maar in veel gevallen overschatten ze de leercapaciteit van hun kind.

Bij kinderen tot 4 jaar leidt een ongeval met een kopje hete thee of koffie jaarlijks tot ruim tweehonderd opnamen in de drie Nederlandse brandwondencentra. Dit is volgens de stichting slechts 'het topje van de ijsberg'. De tweehonderd opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Op de spoedeisende hulp komen jaarlijks nog eens 1400 kinderen met lichtere brandwonden. Dat is 21 procent van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden meldt.

De Brandwondenstichting begint nu met een uitgebreide voorlichtingscampagne om te proberen het aantal jonge slachtoffers drastisch te verminderen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram