Voor jou gelezen op De Standaard

Sensoa: 'Irrationale angst voor hiv wegnemen'

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Hopelijk neemt het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over het vrijen zonder condoom de irrationale angst voor mensen met hiv weg. Dat zegt Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

Sensoa reageert op het advies van de HGR dat seropositieve mensen niet langer altijd een condoom moeten dragen bij het vrijen, als ze een aantal strikte voorwaarden in acht nemen. Het advies van de HGR brengt duidelijkheid en komt tegemoet aan een nood, zo stelt Sensoa vast. Zo vermeldt de Raad zelf als mogelijke motieven onder meer kinderwens of ontplooiing van het seksleven.

Het is een goede zaak voor de betrokken koppels, vindt Sensoa, 'maar ook naar de samenleving is dit een krachtig signaal: mensen met hiv die combinatietherapie volgen zijn nog nauwelijks ‘besmettelijk’. De irrationele angst voor mensen met hiv verliest daardoor nog meer grond. Een reden te meer om mensen met hiv te aanvaarden zoals ieder ander.'

'Er waren trouwens al gelijkluidende adviezen in andere landen', zegt Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, 'maar voor artsen bij ons was het toch moeilijk om een sluitend advies te geven aan patiënten. Dat wordt nu verholpen door het nieuwe advies van de HGR.'

Cruyssaert wijst er ten slotte op dat advies geldt voor een specifieke groep mensen, en dat het advies ook een hele reeks voorwaarden inhoudt.

Lees ook: Gezondheidsraad: ‘Je mag zonder condoom vrijen met seropositieve partner in sommige gevallen’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130918_00747644


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram