Voor jou gelezen op De Standaard

Gezondheidsraad: ‘Je mag zonder condoom vrijen met seropositieve partner in sommige gevallen’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws De Hoge Gezondheidsraad (HGR) lanceert enkele richtlijnen voor condoomgebruik bij koppels waarvan de ene partner seropositief is en de andere niet. Opvallend is dat ze zich soepeler opstellen voor condoomgebruik.

Als HIV-serodiscordante partners (waarvan de ene positief is en de andere niet, red.) geen condoom meer willen gebruiken, voor een kinderwens of een beter seksleven bijvoorbeeld, kan dat volgens de HGR mits een aantal voorwaarden.

De seropositieve partner moet een cART behandeling (een combinatie van therapiën om het HIV-virus te bestrijden, red.) volgen, waardoor de bloedwaarden van het virus al zes maanden onder de grensdetectie liggen.

Tijdens de periode van onbeschermde seks moet het koppel strikt medisch begeleid worden, een systematische screening ondergaan, mogen ze geen andere seksuele partners hebben en mag de seropositieve partner zijn behandeling niet onderbreken.

De medische begeleiders moeten ten slotte actief informatie verstrekken, en bovenal ligt de eindbeslissing over het al dan niet gebruiken van een condoom altijd bij de seronegatieve partner.

Aan elk van deze voorwaarden moet worden voldaan als de partners willen overwegen om het condoom achterwege te laten.

Nationale Aidsplan

Het advies werd aangevraagd in het kader van de uitwerking van het ‘Nationaal Aidsplan’. De Gezondheidsraad benadrukt dat het condoom ‘de preventie bij uitstek’ blijft voor de preventie van HIV en talrijke andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Het volledige advies (nr. 8902) is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraad (.pdf).

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130918_00747531


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram