Vaccinatie tegen rotavirus voorkomt ziekenhuisopname kinderen

123-vaccin-baby-12-16.jpg

nieuws De rotavirusvaccinatie is zeer doeltreffend in de preventie van ernstige buikloop bij jonge kinderen. Tot die conclusie komen wetenschappers van de Universiteit Antwerpen in het medische tijdschrift British Medical Journal.

België was het eerste land in Europa dat vaccinatie tegen het rotavirus introduceerde in het zuigelingenschema. Volgens de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad worden de verschillende dosissen van het orale vaccin toegediend op de leeftijd van 8 weken, 14 weken en eventueel een derde dosis op 16 weken (afhankelijk van het gebruikte vaccin).

De onderzoekers gingen op zoek naar jonge kinderen die gehospitaliseerd waren vanwege een ernstige buikloop, veroorzaakt door een rotavirusinfectie. De (vaccinatie)gegevens van deze kinderen werden vergeleken met de gegevens van gehospitaliseerde controlekinderen, die geen buikloop hadden. Uiteindelijk werden over een studieperiode van twee jaar 215 rotavirusgeïnfecteerde kinderen en 276 controlekinderen opgenomen in de analyse.

Het percentage kinderen dat ten minste één dosis van een rotavirusvaccin kreeg, lag veel hoger bij de controlekinderen (91%) in vergelijking met de rotavirusgeïnfecteerde kinderen (48%). De doeltreffendheid van twee dosissen van het enkelwaardige vaccin in de preventie van ziekenhuisopname vanwege rotavirusinfectie, was 90%. Een gelijkaardige doeltreffendheid (91%) werd gevonden in de leeftijdsgroep van de jonge kinderen (3-11 maanden) en bij kinderen ouder dan 12 maanden (90%).

Deze resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat rotavirusvaccinatie van het jonge kind in België zeer doeltreffend is in de preventie van ziekenhuisopname vanwege buikloop, veroorzaakt door rotavirusinfectie.

Lees ook: Rotavirus: belangrijke oorzaak van gastroenteritis (buikgriep) bij baby's en jonge kinderen


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram