Hiv-remmers zijn mogelijke aanvulling op preventiemethoden

123-logo-hiv-aids-pillen-170-01.jpg

nieuws Op 11 juli maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar gebundelde richtlijnen bekend inzake hiv-preventie en zorg voor specifieke doelgroepen. De WHO ziet hiv-remmers voortaan als een mogelijke aanvulling op de preventie van hiv bij specifieke groepen, zoals koppels waarbij één persoon seropositief is of mannen die seks hebben met mannen. Pre-exposure prophylaxis (of PrEP) staat voor het dagelijks innemen van hiv-medicatie door mensen zonder hiv om zo infectie met hiv te vermijden.

Sensoa deelt de visie van de WHO dat alle beschikbare middelen optimaal moeten worden aangewend om hiv-infecties in te dijken. Daar kan PrEP een onderdeel van zijn. Dat betekent niet dat iedere homoman voortaan ook hiv-remmers moet nemen. Voor sommigen kan het wel degelijk een nuttige optie zijn. Daarom vragen we een implementatiestudie voor België. Maar er dient ook blijvend geïnvesteerd te worden in het versterken de bestaande preventie-strategieën zoals het (gratis) ter beschikking stellen van condooms en glijmiddelen.

Wat zijn de WHO richtlijnen?

Op 11 juli maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar gebundelde richtlijnen bekend inzake hiv-preventie en zorg voor specifieke doelgroepen.

Centraal staan hiv-preventie, zorg en behandeling voor specifieke doelgroepen, zoals mannen die seks hebben met mannen, intraveneuze druggebruikers, sekswerkers en transgenders. Deze richtlijnen komen op een kritiek moment: het aantal nieuwe diagnoses blijft toenemen bij deze doelgroepen, terwijl het aantal nieuwe diagnoses bij de algemene bevolking wereldwijd afneemt. Het belangrijkste nieuwe element is het opnemen van PrEP in de lijst van mogelijke preventiestrategieën naar specifieke doelgroepen.

Wat houdt de aanbeveling precies in?

Het dagelijks oraal innemen van PrEP (meer specifiek de combinatie van bestaande hiv-medicatie als truvada of tenofovir in combinatie met emtricitabine) kan beschouwd worden als een aanvullende bescherming van de partner zonder hiv in een koppel waarvan één partner drager is van het virus.

Ook voor mannen die seks hebben met mannen is de werkzaamheid van PrEP aangetoond. De WHO beveelt aan dat PrEP deel uitmaakt van een ruimere, samenhangende hiv-preventiestrategie. Die moet onder meer ook de vlotte beschikbaarheid van condooms en glijmiddelen bevatten, naast geregelde hiv-testen en communicatie rond risicobeperkende technieken.

De WHO moedigt landen aan om proefprojecten op te zetten om zo ervaring op te doen met het veilig en effectief implementeren van PrEP. Daarbij moet rekening gehouden worden met de specifieke context van een land, van de doelgroep en van zorgverstrekkers.

Hoe staat Sensoa tegenover PrEP?

Sensoa hoopt we dat er ook in ons land een implementatiestudie wordt opgezet die onderzoekt hoe PrEP efficiënt en effectief kan worden ingezet. En dat is precies ook wat het Belgisch HIV-Plan dat in oktober 2013 door de bevoegde ministers werd voorgesteld, ook aanbeveelt in actie 34: "een kader ontwikkelen voor pilootprojecten voor PrEP, evenals voor operationeel onderzoek om de uitvoerbaarheid van PrEP te evalueren". Daar hoort volgens Sensoa ook een onderzoek bij naar de kosteneffectiviteit van PrEP, op basis waarvan een terugbetaling in bepaalde gevallen door het RIZIV kan worden overwogen.

Voor Sensoa blijven de andere strategieën echter minstens even belangrijk. Zo kan ook het aanbieden van gratis condooms en glijmiddel in homo uitgaansgelegenheden ook nog bijkomende aandacht en investeringen gebruiken. Deze laatste blijven immers de beste optie voor homomannen om naast hiv ook de overdracht van diverse andere soa tegen te gaan...


Laatst bijgewerkt: juli 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram