Borstabces: een ernstige infectie van de borst

In dit artikel
Borstabces: een ernstige infectie van de borst

dossier Een onbehandelde of onjuist behandelde borstontsteking kan leiden tot een abces. Borstabcessen kunnen zich ook voordoen bij vrouwen die geen borstvoeding geven, meestal als gevolg van een verwonding. Vrouwen met suikerziekte of reuma hebben een grotere kans op een borstabces.

Wat is een borstabces?

Een borstabces is een opeenhoping van etterig vocht en veroorzaakt een plaatselijke maar zeer pijnlijke zwelling in de borst. Het abces kan spontaan openbarsten langs de huid of via de tepel.

Een abces is een ernstige aandoening. Bij het vermoeden van een borstabces, moet u onmiddellijk de arts raadplegen.

Symptomen

Een borstabces veroorzaakt hevige pijn, zwelling en roodheid van de borst en pusafscheiding uit de tepel. Onder de huid kan een pijnlijke knobbel aanwezig zijn. Een borstabces gaat meestal gepaard met koorts.

Behandeling

Een borstabces wordt behandeld met antibiotica.
Vaak wordt het abces gedraineerd. Daarbij wordt met een echografie gekeken waar het abces precies zit, en wordt het met een naald aangeprikt en via een katheter leeggezogen. Soms moet het chirurgisch verwijderd worden.

Borstvoeding kan zonder problemen verder gezet worden aan de borst die niet aangetast is.

Als de arts beslist dat de moeder tijdens de behandeling niet mag aanleggen aan de borst met het abces, moet voorkomen worden dat de borst gestuwd geraakt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram