huidziekten

Ziekte van Orf of ‘zere bekjes’-ziekte (ecthyma contagiosum )

dossier 14/03/2022

De ziekte van Orf, ecthyma contagiosum of ‘zere bekjes’-ziekte is een eerder onschuldige maar zeer besmettelijke huidinfectie die vooral bij jonge schapen en geiten voorkomt, maar die ook de mens kan besmetten. Het verantwoordelijke orf- of ecthyma-virus behoort tot de pokkenfamilie.

lees meer »

Dermatophilose

dossier 12/05/2021

Dermatophilose is een vrij onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door Dermatophilus congolense, een algemeen voorkomende bacterie. De aandoening wordt op de mens overgebracht via direct contact met de aangetaste huid van besmette dieren.

lees meer »

Aantal huidkankers is sterk gestegen

nieuws 12/08/2019

Het aantal kwaadaardige huidkankers of melanomen is de voorbije tien jaar zo goed als verdubbeld. Jaarlijks zijn er zo'n 1.500 nieuwe gevallen, dat zijn er 800 meer dan tien jaar geleden, staat in de Artsenkrant.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Vlekziekte of visroos

Vlekziekte of visroos
dossier 5/11/2019

Vlekziekte is een besmettelijke ziekte die vooral bij varkens, maar ook bij pluimvee (kalkoenen...), lammeren, honden, en vissen voorkomt. Een andere naam is trouwens visroos. Ook de mens kan besmet worden.

lees meer »

Online psoriasistest

nieuws 15/09/2020

Sinds kort is er een online psoriasistest beschikbaar waarmee iedereen door het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen zelf kan vaststellen of de huidproblemen een vorm van psoriasis zijn.

lees meer »

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)

Behandeling van kloofjes in de anus (fissura ani)
dossier 7/08/2019

Fissura ani betekent kloofje of scheurtje in het slijmvlies van de anus. De kloofjes beginnen inwendig, bij de overgang van het darmslijmvlies in het anusslijmvlies en lopen dan naar buiten door, tot in de rand van de anus.

lees meer »

Verband tussen haarverf en kanker

nieuws 6/08/2019

Uit een recent onderzoek bij 1300 Amerikaanse vrouwen blijkt dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het kleuren van hun haar, 40 procent meer kans lopen om de non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker te krijgen.

lees meer »

Laserbehandeling tegen acne

nieuws 16/10/2018

Waren eerst nog zalfjes, crèmes en antibiotica nodig voor de behandeling van acne, nu kan het volgens onderzoekers ook met een pulserende laser. Britse artsen van het Hammersmith Hospital in Londen deden een onderzoek naar de uitwerking van laser op acnepatiënten.

lees meer »

over Lupus: Huilende wolven

boeken/interviews 4/05/2017

Wat in de zomer van '97 begint als een niemendalletje, verandert een half jaar later in een kwade droom. Nele Caeyers is 22 jaar en net gehuwd wanneer zij voor het eerst over lupus hoort.

lees meer »

Efficiënte pil tegen haaruitval te koop

nieuws 12/05/2021

Geneesmiddelenproducent MSD brengt Propecia op de markt, een nieuw middel tegen kaalheid bij mannen. Niet alleen de producent maar ook dermatologen zijn positief over de pil, die je elke dag moet innemen.

lees meer »

Het misverstand over voeding en acne

dossier 26/04/2021

Acne is een erfelijke huidaandoening waarbij de talgkliertjes verstopt raken. Hierdoor gaan zij ontsteken waarna het typische beeld van acne of puistjes ontstaat. De geslachtshormonen spelen hierin een belangrijke rol. Vandaar vooral de opstoten tijdens de puberteit.

lees meer »

Westers dieet verhoogt risico op acne

nieuws 20/08/2019

Het eten van veel geraffineerde suiker en zetmeel verhoogt de kans op acne, zegt een nieuwe Amerikaanse studie. De moderne voedselproductie van brood, granen, chocolade enz. op basis van geraffineerde suikers,

lees meer »

Gordelroos bestrijden met waterpokken

nieuws 30/10/2020

Regelmatig contact met kinderen met waterpokken vermindert bij volwassenen de kans op zona of gordelroos. Dat constateert A. Thomas (London School of Hygiene and Tropical Medicine) in het medische vakblad The Lancet op grond van een onderzoek onder ruim 700 personen.

lees meer »

Sarcoïdose (ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann)

dossier 27/04/2021

Sarcoïdose (vroeger ook ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann (BBS) ge­noemd), is een relatief onbekende ziekte, alhoewel ze zeker niet zeldzaam is. Het is een aandoening waarbij in het bindweefsel granulomen kunnen ontstaan.

lees meer »

Acne en roken

nieuws 16/10/2018

Er bestaat reeds enige tijd het vermoeden dat roken acne (jeugdpuistjes) zou verergeren. Een recente Duitse studie bevestigt dit vermoeden.

lees meer »

Stress kan acne en haaruitval veroorzaken

nieuws 5/05/2021

Duitse onderzoekers van de Vrije Universiteit Berlijn hebben ontdekt dat een bepaald stresshormoon, corticotropin-releasing hormone (CRH), dat in verhoogde mate wordt geproduceerd tijdens periodes van angst en depressie, een belangrijke invloed heeft op de functie van de talgkliertjes die talg of sebum produceren.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram