- nieuwsSaartje Vandendriessche: “Wie wil samen met mij de 20km van Brussel lopen?”
- dossierHoe gezond is gedroogd fruit?
- nieuwsNieuwe Vlaamse voedselstrategie: gezondste keuze moet gemakkelijkste keuze zijn
- nieuwsDe onmiskenbare impact van onze darmgezondheid op lichaam en geest
- dossier15 tips om je risico op kanker te verlagen
Visconsumptie moeder vermindert atopie kinderen
nieuws
Kinderen van vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel vis aten, hebben een verminderde kans op allergische aandoeningen zoals eczeem.
Het onderzoek (Clinical and Experimental Allergy, april 2007) werd uitgevoerd bij 462 vrouwen. Hun kinderen werden zes jaar gevolgd. Op de leeftijd van een jaar had 34% van de kinderen eczeem, op zes jaar was 14,3% atopisch (positieve priktest voor huisstofmijt) en had 5,7% atopisch piepen.
Vis eten tijdens de zwangerschap heeft een beschermend effect op de kans op eczeem op een jaar en de kans op allergie voor huisstofmijt en op atopisch piepen op de borst op zes jaar. In plaats van een keer per week vis eten 2,5 maal per week vermindert de kans op eczeem bij eenjarigen met 37% en op allergie voor huisstofmijt op 6 jaar met 35%. Bij kinderen die geen borstvoeding hadden gekregen, was er ook een significante vermindering van aanhoudend piepen op de borst wanneer de moeder vis had gegeten.