Hoe herkent u besmetting met hoofdluis?

nieuws Hoofdluizen zijn kleine insecten, die leven van bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid van de mens. Na enige tijd kan dit irriterende jeuk veroorzaken. Hoofdluizen zijn ongeveer 2 tot 4 mm groot. Ze zijn grijs/bruin van kleur en hebben 6 pootjes met klauwtjes. Een volwassen vrouwelijke luis legt per etmaal 5 tot 9 eitjes (neten) aan het begin van de haren. De neten zijn kleiner dan 1 mm en lijken op roosschilfers die muurvast aan de haren geplakt zitten. De luis bevindt zich het liefst in het hoofdhaar, maar kan ook voorkomen op de wenkbrauwen, op de wimpers of in een baard.
Een van de eerste verschijnselen van besmetting met hoofdluis is vaak jeuk. Deze wordt veroorzaakt door het kleine beetje speeksel dat de luis in de hoofdhuid achterlaat als hij bloed opzuigt. Daarnaast is hoofdluis gemakkelijk te herkennen aan de neten, de kleine witgele eitjes die afgezet worden op de haren, dichtbij de hoofdhuid. Neten worden meestal aangetroffen in de nek, achter de oren en onder de voorhoofdharen.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kunnen luizen niet springen of vliegen; ze lopen over van hoofd naar hoofd. Een besmetting met hoofdluis is geen teken van een slechte persoonlijke verzorging.
Controleer altijd iedereen in het gezin met een luizenkam als u denkt dat iemand in het gezin luizen heeft. Kijk dan vooral achter de oren en in de nek. Behandel alle gezinsleden die hoofdluis hebben allemaal tegelijk.

Lees ook: Terug naar school: let op hoofdluizen


Laatst bijgewerkt: januari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram