Spaarlampen kunnen huidproblemen veroorzaken

spaarlamp-150.jpg

nieuws De British Association of Dermatologists verzet zich tegen het plan van de Britse regering om tegen 2011 alle gloeilampen te verbieden en verplicht te vervangen door spaarlampen. Volgens de Britse huidspecialisten kunnen die spaarlampen bij mensen met een fotosensitieve huid ernstige huidproblemen veroorzaken. Dat geldt o.m. voor mensen die lijden aan de auto-immuunziekte Lupus, en bij sommige vormen van eczema en dermatitis. Volgens de Association zou het in totaal gaan om een 100.000 mensen in Groot-Britannië.
Ook andere Britse verenigingen, zoals de Migraine Action Association en Verenigingen van epilepsie-patiënten, verzetten zich tegen het verbod van gloeilampen omdat de huidige spaarlampen resp. migraine en epileptische aanvallen zouden kunnen veroorzaken.
Een spaarlamp is in feite een opgevouwen TL-lamp die in een normale lampfitting past. Bij een spaarlamp gaat stroom door een buis die gevuld is met kwikdamp. Hierdoor komt ultraviolette straling vrij, die onzichtbaar is, maar door het laagje poeder aan de binnenkant van het glas dat verschillende fluorescenties vertoont, wordt omgezet in wit licht.
Woordvoerders van de Britse regering wijzen er echter op dat de nieuwe spaarlampen op basis van halogeen en LED’s, niet meer de nadelen hebben van de huidige fluorescerende spaarlampen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram