Sensibiliseringscampagne over de schadelijke gevolgen van het roken voor de huid

nieuws Naar aanleiding van de Werelddag zonder tabak lanceert het farmaceutische bedrijf Pfizer een nationale sensibiliseringscampagne over de schadelijke gevolgen van het roken voor de huid. Gemiddeld heeft een veertigjarige vrouw met een tabakverslaving van twintig jaar de huid van een zestigjarige.

Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor de bloedsomloop wordt verstoord en de zuurstoftoevoer aan de opperhuid vermindert. De elastische vezels worden minder goed gevoed, waardoor bij rokers , in vergelijking met bij niet-rokers, in een vroeger stadium diepe rimpels aan het huidoppervlak verschijnen. Net zoals de zon bevordert tabak de wildgroei van vrije radicalen, oxiderende moleculen die de huidveroudering versnellen. De kleine rookdeeltjes die zich aan de huid vasthechten, verstoppen de poriën. De opperhuid wordt dikker, vaal en grauw en de huid ziet er slecht uit. Tabak vertraagt de littekenvorming van de huid, terwijl couperose en wallen onder de ogen vaker voorkomen. Toch is er een positieve noot: die ingrijpende veranderingen die de huidveroudering van het gelaat accentueren, zijn gedeeltelijk omkeerbaar zodra men stopt met roken.
Rokers kunnen op http://www.redjevel.be ontdekken hoe ze er over twintig jaar zullen uitzien. Rimpels, wallen en een grauwe teint vormen het verdict. Speciaal voor die website werd er een applicatie ontwikkeld waarmee surfers hun foto of die van een vriend(in) kunnen uploaden (pasfotoformaat). Na enkele seconden kennen ze het resultaat. De ‘verouderde’ foto kan daarna geprint of naar vrienden verstuurd worden. Via een link naar de algemene website www.raakderokerkwijt.be krijgen de gebruikers talrijke praktische tips om definitief met roken te stoppen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram