Waarschuwing tegen gebruik van finasteride bij kaalheid

nieuws Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI) waarschuwt tegen het gebruik van het geneesmiddel Finasteride (Doc Finasteride ®, Finasteride EG®, Finasteride Mylan®, Finasteride Ranbaxy®, Finasteride Sandoz ®, Proscar®) tegen kaalheid. Finasteride is eigenlijk een geneesmiddel dat gebruikt wordt bij een goedaardige prostaatvergroting, maar het is in een lagere dosis (1 mg per dag) ook effectief tegen androgenetische alopecie, de meest voorkomende vorm van haaruitval. Dit soort haaruitval komt zowel bij mannen als vrouwen voor, zij het dan in lichtere mate. Het is het typische haarverlies dat vanaf een zekere leeftijd optreedt. Finasteride stimuleert de groei van nieuw haar en vertraagt de haaruitval doordat het de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron tegengaat. Bij mannen met alopecia androgenetica zijn de haarzakjes gevoelig voor dihydrotestosterone (DHT) en gaan dus verschrompelen. Finasteride is dus enkel efficiënt voor haarverlies bij mannen. Het geneesmiddel heeft pas effect na 6 tot 12 maanden, en moet levenslang worden ingenomen. U moet dagelijks een pilletje innemen. Wanneer men stopt, herneemt ook de haaruitval. Boven de leeftijd van 60 jaar werkt het minder goed.

Mogelijke bijwerkingen zijn o.m. potentie- en erectiestoornissen, een lagere geslachtsdrift en een verkleinde prostaat. Mogelijk kan finasteride ook de spermakwaliteit en de vruchtbaarheid aantasten. Eventuele nevenwerkingen verdwijnen zodra de behandeling wordt stopgezet. Dit geneesmiddel wordt alleszins afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd vanwege een mogelijke negatieve invloed op een eventuele zwangerschap (teratogeen effect). Bovendien heeft het nauwelijks effect bij vrouwen. Mannen die het geneesmiddel nemen, wordt aangeraden om altijd te vrijen met een condoom omdat de kans bestaat dat er resten in het zaad zitten, wat in geval van een bevruchting, een negatief effect kan hebben op de vrucht (afwijkingen van de externe mannelijke genitaliën).
Gezien de mogelijke ongewenste effecten moet men zich volgens het BCFI afvragen of de risico-batenverhouding van finasteride ter behandeling van alopecie wel gunstig is, temeer omdat de behandeling met finasteride onafgebroken moet worden voortgezet opdat het beperkte effect zou aanhouden.

Lees ook: Haaruitval (alopecia): soorten, oorzaken en behandeling


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram