Open been, toch blijven lopen

wondverzorging-been-180.jpg

nieuws Mensen met een open been weten vaak niet dat een actief gebruik van de kuitspier de wondgenezing bevordert en preventief werkt. Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
Tweederde van de patiënten die last hebben van een open been, is vrouw. Hun gemiddelde leeftijd is 65 jaar, maar de spreiding is groot: er zijn ook jong volwassenen met een open been. De oorzaak van een open been is een stoornis in de bloedsomloop van het been. Na het behandelen van de wond wordt het been tijdelijk ingezwachteld, totdat de wond gesloten is. Daarna draagt de patiënt overdag op maat gemaakte elastische kousen. Het is van groot belang dat de patiënt in beweging blijft, dat wil zeggen de kuitspieren gebruikt, omdat de kuitspier werkt als een pomp en daarmee de bloedcirculatie in het been bevordert. Niet passende schoenen blijken, naast pijn, een belangrijke belemmering bij het in beweging blijven van deze patiënten. Verder blijkt dat slechts één derde van de mensen aan wie therapeutisch elastische kousen zijn voorgeschreven, die ook consequent volgens de richtlijnen dragen.

Lees ook: Open been (ulcus cruris)


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram