- dossierCampylobacter voorkomen: veilig omgaan met kip
- dossierVoedselintoxicatie of voedselvergiftiging: symptomen en behandeling
- dossierHoe een gezond microbioom de longen en het immuunsysteem beschermt
- dossierHeeft een ‘verkoudheid’ te maken met koude?
- dossierBuikgriep: hoe besmettelijk en hoe lang duurt het?
Hoe gevaarlijk is de STEC-bacterie?
dossier De STEC-bacterie haalt de laatste tijd vaak het nieuws vanwege uitbraken via voedsel. Deze zeldzame E. coli-variant kan soms gevaarlijk zijn, vooral voor jonge kinderen, ouderen en kwetsbare mensen. De bacterie is besmettelijk, maar de meeste infecties zijn mild.
Lees ook: E. coli-infecties: van mild tot ernstig
Wat is de STEC-bacterie?
 
                    
                    © Getty Images / STEC-bacterie
Lees ook: Dit zijn de 13 meest voorkomende bacteriële infecties
Symptomen bij STEC-infectie
- Minder vaak of niet plassen
- Bleke wangen of bleke binnenkant van de oogleden
- Onverklaarbare blauwe plekken of kleine rode vlekjes op de huid
- Bloed in de urine
- Extreme vermoeidheid of prikkelbaarheid
- Verminderde alertheid of bewustzijn
HUS is een medische noodsituatie. Bel direct de huisarts of ga naar de spoed als bovenstaande symptomen optreden.
Lees ook: Hemolytisch uremisch syndroom (HUS): oorzaak en symptomen
Lees ook: Shigellose: zeer besmettelijke bloederige diarree die resistent is tegen antibiotica
Behandeling STEC-infectie (en HUS)
Lees ook: Mag je verkleurd vlees opeten?
Hoe raak je besmet met de STEC-bacterie?
- rauw of onvoldoende verhit vlees
- producten van rauwe melk, zoals bepaalde kazen
- groenten of fruit die in contact zijn gekomen met besmette mest of water
Bij rauwe melkproducten en kazen is het risico hoger als deze niet voldoende verhit of gerijpt zijn. Voor jonge kinderen en kwetsbare mensen is het veiliger om gepasteuriseerde kazen te kiezen en altijd te letten op goede hygiëne bij bewaren en bereiden.
Lees ook: Wat zijn de risico's van rauwmelkse melkproducten?
Wat is de incubatietijd bij een besmetting met de STEC-bacterie?
Lees ook: Vanaf welke leeftijd mag een kind rauw vlees, vis of kaas eten?
Hoe kan je besmetting voorkomen?
- Zorg dat iedereen die met voedsel werkt goed geïnformeerd is over veilige voedselbereiding, juiste bewaring en hygiëne, inclusief het gebruik van schoon water.
- Vermijd rauw vlees, vooral bij jonge kinderen. Gehakt vlees moet altijd volledig doorbakken worden.
- Houd voedsel op de juiste temperatuur en bewaar het volgens de regels om de groei van bacteriën te voorkomen.
- Kies bij jonge kinderen of kwetsbare mensen voor gepasteuriseerde kazen.
- Volg de hygiënerichtlijnen op kinderboerderijen en bij contact met dieren. Was altijd je handen na aanraking met dieren of dierlijke producten om overdracht van bacteriën te verminderen.
| 
 Conclusie  Voor de meeste mensen verloopt een STEC-infectie mild of zonder klachten. In sommige gevallen kan de bacterie leiden tot bloederige diarree en, vooral bij kwetsbare groepen, tot ernstige complicaties zoals HUS. Goede hygiëne en het vermijden van rauw vlees of ongepasteuriseerde melkproducten verkleinen het risico aanzienlijk. | 






 
             
             
            





