Kan een smartphone kanker veroorzaken?

In dit artikel
Kan een smartphone kanker veroorzaken?

dossier

Hoe gemakkelijk ze het leven ook maken, de smartphone blijft voer voor discussie: is hij een risicofactor voor kanker of niet? Sommigen zien er geen onheil in en blijven onafscheidelijk van hun toestel, voor anderen is het een bron van kopzorgen, want de straling van je gsm blijkt toch ook niet helemaal onschadelijk. Ook de wetenschap maakt een spagaat: terwijl sommige studies een mogelijk risico op kanker suggereren, verwerpen andere studies deze hypothese halsstarrig.

Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen

123_nagellak_hand_gsm_2019.jpg
In een notendop:

  • De FDA (Amerikaanse Food and Drug Administration) zegt dat noch onderzoeksresultaten, noch statistieken van volksgezondheid duidelijk aantonen dat normaal gebruik van mobiele telefoons het risico op kanker verhoogt.
  • Volgens het International Agency for Research on Cancer is de straling van mobiele telefoons "mogelijks" een kankerverwekkende stof.
  • De CDC (Centra voor Ziektebestrijding en -preventie) zegt dat de wetenschap nog geen uitsluitsel heeft gegeven en dat meer onderzoek nodig is.

Niemand kan op dit moment dus met zekerheid zeggen of er een verband is tussen mobiele telefoons en kanker. Wel is duidelijk dat het de straling van onze telefoons is die zorgen baart.

Lees ook: Mogelijke tekenen en signalen van kanker

Hoe schadelijk is de straling van een gsm?

Mobiele telefoons geven kleine hoeveelheden straling af: de radiofrequente straling of radiogolven. Men noemt dit niet-ioniserende straling. Dat is hetzelfde type straling dat je vindt in FM-radiogolven en microgolfovens. Ioniserende straling daarentegen is afkomstig van röntgenstraling en ultraviolet licht. Dat soort straling kan je DNA chemisch beschadigen en je risico op kanker vergroten.

Het niet-ioniserende type straling van gsm’s heeft niet genoeg energie om het DNA in je cellen direct te beschadigen. Toch kunnen delen van je lichaam in de buurt van je telefoon de straling absorberen. Omdat we onze gsm vaak naast ons hoofd houden als we bellen, vragen wetenschappers zich af of dit kan leiden tot een hersentumor of een tumor in het oor of de nek.

Onderzoeksresultaten
De laatste jaren werd veel onderzoek verricht naar het gebruik van mobiele telefoons en kanker. We lijsten de belangrijkste op:

  • Bij de INTERPHONE-studie keken onderzoekers uit dertien landen naar het gebruik van mobiele telefoons bij meer dan 5000 mensen die hersentumoren kregen en een vergelijkbare groep zonder hersentumoren. Over het algemeen vonden ze geen verband tussen het risico op hersentumoren en het gsm-gebruik, de frequentie van telefoongesprekken en de lengte van telefoongesprekken. De onderzoekers vonden wel een kleine verhoging van het risico op een bepaald type hersentumor bij de 10% van de mensen die hun gsm het meest gebruikten.
  • In 2019 werd een analyse uitgevoerd waarbij onderzoekers de resultaten van meerdere studies met elkaar vergeleken. Ze vonden geen aanwijzingen dat mobiel telefoongebruik leidde tot een hoger risico op tumoren van de hersenen of speekselklier (in de kaak). Maar ze twijfelden of het risico vijftien jaar later nog zou toenemen. Ze waren er ook niet zeker van of kinderen die mobiele telefoons gebruiken, later een hoger risico op dit soort tumoren hebben.
  • Tussen 1966 en 2016 werd een review van 22 studies uitgevoerd. Daaruit bleek dat mensen die tien jaar of langer mobiele telefoons hadden gebruikt, een hoger risico op hersentumoren hadden.
  • In een onderzoek uit 2018 vergeleken Australische onderzoekers het gebruik van mobiele telefoons met activiteit in hersentumoren over drie verschillende periodes van tien jaar. Ze vonden geen verband tussen hersentumoren en mobiele telefoons.

Lees ook: Hoe herken je hersenkanker en wat zijn risicofactoren?

Advies rond gsm-gebruik

Om de huidige onzekerheden weg te werken, zet men het wetenschappelijk onderzoek verder. Maar intussen moeten we er rekening mee houden dat ons smartphonegebruik niet per se losstaat van het risico op kanker. Stichting tegen Kanker formuleert dan ook enkele adviezen:

  • Gebruik je gsm met mate en gebruik een handsfreekit
  • Gebruik hem niet in een bewegend voertuig (auto, trein, vliegtuig), omdat de gsm zo op vol vermogen moet werken
  • Een gsm is niet geschikt voor kinderen

Bronnen:
https://www.kanker.be
https://www.webmd.com

Lees ook: Wanneer moet je je ongerust maken over hoofdpijn?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram