Producten in capsule, tablet of vloeibare vorm, die essentiële voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, essentiële mineralen, eiwitten, kruiden of soortgelijke voedingsstoffen.
Verschillende wetenschappelijke studies onderzochten de immunoboostende werking van bepaalde voedingsstoffen, en dan vooral wat zink en vitamine D betreft. Kunnen ze ons lichaam en immuunsysteem versterken? De Hoge Gezondheidsraad schept duidelijkheid.
Magnesium is een mineraal dat voorkomt in graanproducten, groente, noten, melkproducten en vlees. Ons lichaam heeft magnesium nodig voor onder andere de vorming van botten en het optimaal laten functioneren spieren.
Uit De Nationale Peiling ‘Wat doe jij voor je weerstand?’, waar ook Gezondheid.be z’n schouders onder stak en waaraan zo’n 5000 Belgen deelnamen, blijkt dat we een gezonde levensstijl belangrijk vinden, maar dat het voor velen toch geen evidentie is.
Vitamine D lijkt niet te werken tegen depressies. Dat stelt een grootschalige Amerikaanse studie, waarbij de gegevens van meer dan 18.000 50-plussers werden geanalyseerd. De studie zegt wel niks over personen met een tekort aan vitamine D.
Waarschijnlijk klinkt de term probiotica vertrouwd in de oren en misschien heb je al gehoord van prebiotica, maar nu zijn wetenschappers ook steeds meer geïnteresseerd in zogenaamde postbiotica.
Als een virus om de hoek loert, kiezen sommige mensen ervoor om hun immuunsysteem een boost te geven, bijvoorbeeld met voedingssupplementen. Maar is dat wel een goed idee?
In onze darmen zitten miljarden bacteriën, die samen de darmflora vormen. Die zorgt onder andere voor een goed functionerend immuunsysteem, een vlotte voedselvertering en gezonde stoelgang. Om de goede darmwerking te bevorderen, kan je eventueel probiotica nemen.
Wetenschappers tonen niet echt aan dat een hoog gehalte aan B12 nadelige gevolgen heeft. Ze vinden het wel geen goed idee om veel B12 bij te nemen als je geen tekort hebt.
Hebt je last van vermoeidheid? Duizeligheid? Concentratieproblemen? Nogal wat mensen schrijven dergelijke klachten toe aan een tekort aan vitamine B12. Meestal is dat echter niet het geval en hebben die klachten andere oorzaken.
Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Bepaalde voedingssupplementen kunnen de werking van een medicijn veranderen. Aan de andere kant kunnen sommige medicijnen de opname van voedingsstoffen in het lichaam verminderen, waardoor een tekort aan mineralen of vitaminen kan ontstaan.
Maar liefst één op de zeventien Nederlandse tieners gebruikt wekelijks melatonine als slaaphulpmiddel om goed te kunnen slapen. Dat blijkt uit bevolkingsonderzoek Generation R van het Erasmus MC in Rotterdam.
Om voedingssupplementen met onwenselijke ingrediënten op te kunnen sporen, heeft het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met de Radboud Universiteit een zoekmachine ontwikkeld. Deze zoekmachine kan op basis van berichten op sociale media verdachte producten herkennen.
Melatonine is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de epifyse. Melatonine (merknaam Circadin®) voor de kortetermijnbehandeling van slapeloosheid bij patiënten van 55 jaar en ouder.
Het dagelijks slikken van voedingssupplementen vermindert de kans op het ontwikkelen van een depressie niet. Ook helpt het niet om in een therapie te gaan die zich focust op gezond eten.
In huidcrèmes, shampoo en dergelijke zitten vaak vitaminen zoals vitamine A, b-caroteen, vitamine B5, B8 en E. Van al deze vitaminen wordt beweerd dat zij op de een of andere manier zorgen voor gezonde haren of een gezonde huid.
Een luchtweginfectie zoals griep of een verkoudheid is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Dat schrijven Britse wetenschappers in het BMJ.
Steeds meer (online) winkels duiken in België op die voedingsmiddelen of voedingssupplementen verkopen op basis van de plant Cannabis sativa. Deze producten zijn niet toegestaan in België, meldt het federaal voedselagenstchap FAVV.
Een pilletje voor de stoelgang, om beter te slapen, of om het geheugen te stimuleren: kruidensupplementen zijn populair. Maar ze kunnen ook de werking van voorgeschreven geneesmiddelen beïnvloeden.
In een nieuw advies heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over het nut van voedingssupplementen met ubiquinon of co-enzym Q (CoQ10) en over de veiligheid van het daarvan afgeleide ubiquinol.
Melatonine is een hormoon dat in ons lichaam wordt geproduceerd en dat mee het dag-nachtritme regelt. Melatonine als geneesmiddel of in voedingssupplementen worden vaak gebruikt bij slaapproblemen en tegen een jetlag, ook al bestaat er weinig onderzoek of het effectief werkt.
De in Belgische wetten toegestane maximale gehaltes aan nutriënten in voedingssupplementen overschrijden de werkelijke behoeften van onze bevolking. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad.
Kinderen en jongeren zouden twee keer per week vette vis moeten eten of een visoliesupplement moeten slikken om zo voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.
Vitamine B12 (cobalamine) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Daarnaast is vitamine B12 nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten verlagen hun kans op cardiovasculaire aandoeningen of voortijdige sterfte niet door supplementen met omega-3-vetzuur (op basis van visolie) te slikken. Dat blijkt uit een studie in JAMA Cardiology.
Voedingssupplementen bevatten stoffen zoals vitaminen, antioxidantia, kruiden, omega-3 vetzuren, pre- en probiotica... Deze zijn onder andere verkrijgbaar als tabletten, capsules of in vloeibare vorm.
Ruim 60 procent van de voedingssupplementen op de Nederlandse markt bevat één of meer (verboden) farmacologisch actieve stoffen, zoals sildenafil en sibutramine en amfetamine-achtige stoffen zoals synefrine.