brood

Gebakken voedingswaren, gemaakt van bloem of meel dat is bevochtigd, gekneed en soms gefermenteerd. Belangrijk voedsel sinds de prehistorie, het wordt gemaakt in verschillende vormen, met verschillende ingrediënten en volgens verschillende methoden.

Hoe gezond is brood?

Hoe gezond is brood?
dossier 4/07/2025

Over brood circuleren de laatste tijd diverse onheilstijdingen. Brood zou een dikmaker zijn, te veel mensen zouden allergisch of intolerant zijn aan tarwe-eiwitten (gluten) om brood als een gezond voedingsmiddel aan te bevelen.

lees meer »

Verse gist, instant gist en droge gist: wat is het verschil?

Verse gist, instant gist en droge gist: wat is het verschil?
dossier 30/06/2025

Wil je zelf brood bakken met een luchtige structuur en een heerlijke smaak? Dan is verse gist een onmisbaar ingrediënt. Gist zorgt niet alleen voor het rijzen van het deeg, maar speelt ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de broodsmaak. Wat is het verschil met instant gist en droge gist?

lees meer »

Wat is de gezondste boter?

Wat is de gezondste boter?
dossier 11/04/2025

Boter is een alomtegenwoordig product in onze keukens, maar welke variant past het best bij een gezonde levensstijl? In dit artikel bekijken we de verschillende soorten boter, hun eigenschappen en tips bij het kiezen van de juiste boter.

lees meer »

Gezond broodbeleg: wat zijn de beste keuzes?

Gezond broodbeleg: wat zijn de beste keuzes?
dossier 21/11/2024

Brood blijft een basisvoedingsmiddel in veel huishoudens, en de keuze van broodbeleg is een belangrijke factor in een gezond dieet. Wat je op je boterham smeert, kan namelijk een groot verschil maken voor je gezondheid.

lees meer »

Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?

Wat zegt de kleur van een brood over de voedingswaarde?
dossier 30/08/2024

Sommige soorten bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, terwijl andere gemaakt zijn van geraffineerde granen en nauwelijks voedingswaarde bieden. Velen gaan af op de kleur van een brood als maatstaf voor hoe gezond het is. Maar is donker brood ook daadwerkelijk gezonder?

lees meer »

Is spelt gezond en tarwe ongezond?

Is spelt gezond en tarwe ongezond?
dossier 19/08/2024

Spelt(brood) zou veel gezonder, lichter verteerbaar zijn en veel minder calorieën bevatten dan tarwe en andere graansoorten. Het zou ook heel wat gezondheidsvoordelen opleveren, terwijl tarwe net wordt gelinkt aan onder andere overgewicht, diabetes, allergieën en gewrichtsklachten. Is dat terecht?

lees meer »

Zijn ontbijtgranen gezond?

Zijn ontbijtgranen gezond?
dossier 8/08/2024

Hoewel het klassieke ontbijt met brood nog steeds een vooraanstaande plaats inneemt, groeit ook in België de belangstelling voor ontbijtgranen of cereals. Wat is de gezondste keuze?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Is confituur gezond broodbeleg?

Is confituur gezond broodbeleg?
dossier 3/06/2024

Confituur bestaat in alle geuren, kleuren en smaken, maar hoe gezond is confituur eigenlijk als broodbeleg? Wat maakt confituur gezond of ongezond, en hoe kunnen we zelf confituur maken die arm is aan suiker, maar toch rijk aan smaak?

lees meer »

Tips voor gezonde broodjes

Tips voor gezonde broodjes
dossier 9/02/2024

Is een belegd broodje gezond? En hoe kan je zelf een gezonde lunch maken? We zetten je op weg met de hulp van het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat aanbevelingen voor een gezonde (broodjes)lunch heeft opgesteld, gebaseerd op de voedingsdriehoek.

lees meer »

Welk brood is het gezondst?

Welk brood is het gezondst?
dossier 11/01/2024

Brood past binnen een gezond dieet, al let je beter ook op de samenstelling van je brood. Afhankelijk van de ingrediënten, is een brood namelijk rijker of armer aan voedingsstoffen. Wat is nu de beste keuze in het steeds groeiende aanbod van broodvarianten?

lees meer »

Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?

Zijn brood, pasta en aardappelen dikmakers?
dossier 31/01/2022

Het is een wijdverspreide stelling dat pasta (spaghetti en dergelijke) en aardappelen een dikmaker zijn. Hetzelfde geldt voor brood. Maar klopt dat eigenlijk wel? En wat zegt de Hoge Gezondheidsraad?

lees meer »

We eten te weinig volkoren granen

We eten te weinig volkoren granen
nieuws 5/11/2019

Volkoren granen zijn gezond, maar helaas eten we er niet genoeg van. Nochtans verlagen ze het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde kankers en diabetes type-2.

lees meer »

Eten zonder gluten

Eten zonder gluten
nieuws 18/02/2019

Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.

lees meer »

Anti-broodrage kan leiden tot jodiumtekort

Anti-broodrage kan leiden tot jodiumtekort
nieuws 8/04/2016

De huidige rage om minder of helemaal geen brood meer te eten, kan voor bepaalde bevolkingsgroepen leiden tot een jodiumtekort. Dat zegt de Nederlandse hoogleraar interne geneeskunde Robin Peeters van het Erasmus MC. Die uitspraak heeft voor heel wat controverse gezorgd.

lees meer »

1 op 5 kinderen gooit boterhammen weg op school

nieuws 8/02/2015

18 procent van de Vlaamse kinderen tussen 8 en 12 jaar oud gooit regelmatig de boterhammen die ze ’s middags niet opeten in de vuilnisbak. Het vroege uur van de middagpauze en het gebrek aan tijd om te eten, zijn belangrijke redenen voor de voedselverspilling.

lees meer »

Moet je meer eten als het koud is?

dossier 1/01/2015

Wanneer het koud is, verbruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je rilt van de kou en beweegt meer om het warm te krijgen wat je calorieverbruik verder opdrijft.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt