Gebakken voedingswaren, gemaakt van bloem of meel dat is bevochtigd, gekneed en soms gefermenteerd. Belangrijk voedsel sinds de prehistorie, het wordt gemaakt in verschillende vormen, met verschillende ingrediënten en volgens verschillende methoden.
Er zijn tegenwoordig nogal wat mensen die bewust geen gluten meer eten. Ze zijn ervan overtuigd dat het goed is voor hun lijn en minder belastend voor hun spijsverteringsstelsel. Ze denken tout court dat ze zich beter zullen voelen en minder gezondheidsklachten zullen hebben.
Heel wat diëten laten brood, pasta en alles wat veel vezels bevat liever links liggen. Het zouden dikmakers zijn. Wel, uit een nieuw onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat ze vooral goed zijn. Zo beschermen ze je tegen hartziekten en vroegtijdig overlijden.
Het is tegenwoordig heel normaal om gehaktballen te eten met courgetti in plaats van gewone pasta. En om pizzabodems te maken van bloemkool, want blijkbaar zijn koolhydraten de vijand.
Volgens voedingswetenschappers hebben mensen die twee keer per dag volkoren eten een lager sterfterisico, minder kans op type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas, en mogelijk ook dikkedarmkanker.
Als er één broodje op-en-top Vlaams is, dan is het wel de fameuze martino. Deze veggie-variant ziet er precies als een echte martino uit. En dankzij de pittige mayonaise smaakt hij ook
heel erg naar het origineel.
Deze website maakt gebruik van bestanden (zoals cookies) en andere technologieën. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan.[ Lees het cookiebeleid ]