Dertien complexe koolhydraten die een plek in je dieet verdienen

128426-unsplash-850.jpg

nieuws

Courgetti en pizzabodems van bloemkool zijn we ondertussen al beu

Het is tegenwoordig heel normaal om gehaktballen te eten met courgetti in plaats van gewone pasta. En om  pizzabodems te maken van bloemkool, want blijkbaar zijn koolhydraten de vijand. Toch zijn er complexe koolhydraten die wel degelijk een plek verdienen in je voedingsschema. Deze dertien bijvoorbeeld.

Onder goede koolhydraten verstaan we zetmeelhoudende voeding die je bloedsuikerspiegel niet doet pieken.

Kikkererwten
Een kopje kikkererwten bevat maar liefst elf gram proteïnen en tien gram vezels. Daarmee heb je al een derde van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels binnen. Bovendien zijn kikkererwten rijk aan calcium en lekker in een slaatje.

Haver
Het is geen verrassing dat haver in dit lijstje staat. Er zitten enorm veel belangrijke voedingsstoffen in goede, old-fashioned havervlokken.

Zoete aardappel
Hoewel de naam anders doet vermoeden, worden de suikers in zoete aardappel langzaam in het lichaam opgenomen, dankzij de vezels die ook in zoete aardappels zitten. Het gaat hier dus wel degelijk om goede koolhydraten.

katarzyna-grabowska-710479-unsplash-1440x2160.jpg

Butternutpompoen
Opnieuw een vezelrijk voedingsmiddel, dat relatief caloriearm is. Butternutpompoen bevat veel vitamine E, goed voor een gave huid.

Aardappelen
Niet enkel zoete aardappelen halen deze lijst, maar gewone patatten ook. Ze worden vaak als een boosdoener gezien, maar – mits je ze niet in te veel olie bakt – ze bevatten evengoed veel goede koolhydraten.

Bonen
Bonen zijn een goede bron van proteïnen en ijzer, twee voedingsstoffen die voor een verzadigd gevoel zorgen. Ze vermijden dat je na je maaltijd snel terug honger krijgt en je daarom overeet aan ongezonde snacks. Ze zijn bovendien goedkoop en een goede vleesvervangers, voor de vegetariërs onder ons.

100% volkorenbrood
Wit brood en sandwiches zijn niet al te voedzaam. Kies in de plaats daarvan voor 100% volkoren brood. Check zeker of het brood geen mix is van volkoren en andere additieven. Het ijzer in de granen kan helpen een gezond gewicht te behouden en verlaagt het risico op diabetes type 2, beroertes en hartaandoeningen.


100% volkoren pasta
Opnieuw, het is een kwestie van te checken of de pasta wel degelijk voor honderd procent uit volkoren bestaat en niet aangevuld is met additieven.
Quinoa
Technisch gezien is dit geen graan, maar een zaad. Om die reden is quinoa van nature glutenvrij. Toch heeft quinoa dezelfde voordelen als granen en hoort het daarom ook tot de goede koolhydraten.

Bruine rijst
Opnieuw een voedingsmiddel met goede koolhydraten en veel vezels. Bruine rijst zorgt er ook voor dat je met een verzadigder gevoel van tafel gaat dan bij witte rijst.

Spelt
Net als quinoa en graan is spelt goed voor je hart en vermindert spelt het risico op diabetes type 2. Spelt is niet glutenvrij, want het is een soort van graan.

Linzen
Laag in calorieën en hoog in vezels. Linzen zorgen opnieuw snel voor een verzadigd gevoel, waardoor ze uitstekend zijn om je gewicht op peil te houden. De vitaminen in linzen maken dat het alweer goede vleesvervangers zijn.

Erwten
Erwten zijn opnieuw goede koolhydraten en bevatten vitamine A, C en K.

306454-unsplash-1024x683.jpg


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram