ad

Testosteron laat mannen flirten

Laatst bijgewerkt: juli 2011
koppel-lief-170_400_07.jpg

nieuws Mannen die na een wedstrijdje met een andere man veel extra testosteron aanmaken, zijn daarna vriendelijker en stoerder tegen een onbekende vrouw die zij ‘toevallig’ tegenkomen.
Dat blijkt uit een experiment van de Groningse psycholoog Leander van der Meij onder Spaanse studenten in Valencia in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Van der Meij liet de 84 jonge mannen per tweetal tegen elkaar strijden in een soort quiz. De mannen wisten niet dat de uitkomst al vast stond: de door het lot aangewezen ‘verliezer’ zou met 20 tegen 7 worden verslagen. Dit spelletje leidde tot een verhoogde aanmaak van testosteron. Opmerkelijk genoeg was er geen verschil tussen ‘winnaars’ en ‘verliezers’.

Na de quiz werd een ontmoeting in scène gezet met een jonge vrouw of man. De mannen die eerder het meeste extra testosteron hadden aangemaakt, toonden meer interesse in de vrouwen, vertelden meer over zichzelf en glimlachten ook vriendelijker. Kortom, ze flirtten meer.
In dit experiment gaat de stijging van het testosteron vooraf aan het flirten. Uit eerder onderzoek van dezelfde wetenschapper bleek dat het stresshormoon cortisol ook stijgt als er een aantrekkelijke vrouw in de buurt is. Hoe aantrekkelijker ze de vrouw vonden, hoe hoger het cortisolgehalte.
ad


pub