Tandenborstel broedplaats van bacteriën

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Een tandenborstel die 3 maanden wordt gebruikt, bevat gemiddeld 7 miljoen bacteriën. Hoe langer een tandenborstel wordt gebruikt, hoe meer bacteriën er op komen.
Om te kunnen vaststellen of bacteriën op een tandenborstel mogelijk ziekteverwekkend zijn, heeft opdrachtgever Aquafresh TNO gevraagd een verkennende studie uit te voeren naar orale ziekteverwekkers. Dit zijn micro-organismen die in verband worden gebracht met cariës en (infectie)ziekten zoals parodontitis. De onderzoekers vonden op de tandenborstel vijf bekende orale pathogenen. Op basis van de huidige resultaten kunnen de onderzoekers nog niets zeggen over een eventueel risico op infecties.

Tandartsen raden aan om tandenborstels niet langer dan 3 maanden te gebruiken. Dit is vanwege de slijtage van de borstel, een versleten tandenborstel verwijdert tandplak minder goed. Maar in de praktijk blijken mensen zich niet altijd aan dit advies te houden. Tandenborstels worden vaak langer dan 3 maanden gebruikt, soms een jaar of langer.


pub