Wat moet je doen bij een oorprop?

Laatst bijgewerkt: februari 2010

nieuws Een oorprop of oorstop is een prop oorsmeer die zich opstapelt in de uitwendige gehoorgang. Soms is deze prop nog eens extra verhard door de huidschilfertjes van de uitwendige gehoorgang.

Mogelijke oorzaken
- een te smalle gehoorgang
- een teveel aan oorsmeer
- oudere leeftijd : het oorsmeer wordt meer brokkelig
- overmatig en onjuist gebruik van wattenstokjes waardoor het oorsmeer dieper geduwd wordt
- een hoorapparaat.

Mogelijke gevolgen
Wanneer de gehoorgang volledig afgesloten wordt door een oorprop, kan er gehoorvermindering, jeuk, duizeligheid en/of oorpijn ontstaan. Deze symptomen kunnen plots veroorzaakt worden door opzwelling van deze prop, zoals bijvoorbeeld tijdens het zwemmen of baden.
Oorproppen kunnen een ontsteking van de gehoorgang in de hand werken (otitis externa).

Behandeling
• Oorsmeeroplossende druppels zijn niet effectief. Ze kunnen wel gebruikt worden om een prop zachter te maken vooraleer deze uit te spuiten. Maar dat kan evengoed met gewoon water. Ook slaolie, olijfolie of babyolie kan hiervoor gebruikt worden.
• Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open. Neem een peertje of pipet gevuld met spoelvloeistof (vraag advies aan je apotheker) en spuit die in het oor. Het oor niet dicht duwen, de vloeistof moet nog uit het oor kunnen vloeien. Zorg dat de druk niet te hoog is om het trommelvlies niet te beschadigen. Voel je pijn of word je duizelig tijdens het spoelen van je oor, stop de behandeling en contacteer je arts.
• Je kan ook direct naar de huisarts om het oor te laten uitspuiten. Deze procedure neemt enkele seconden in beslag en lukt meestal in één keer. Soms is het nodig meerdere malen achtereen of enkele dagen na elkaar uit te spuiten. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn.
• In hardnekkige gevallen zal je een neus-keel-oorspecialist moeten raadplegen. Die zal met een oormicroscoop en speciale oorsmeerhaakjes de oorprop verwijderen.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram