ad

De vossenlintworm, een klein risico, grote gevolgen bij besmetting

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vossen kunnen drager zijn van een kleine lintworm: de vossenlintworm of Echinococcus multilocularis. Bij contact met tussen mens en vos, bijvoorbeeld bij een ziek of dood dier, of de uitwerpselen ervan, kan er een risico zijn voor onze gezondheid. Mensen die besmet raken, riskeren zonder behandeling zelfs een fatale leveraandoening (alveolaire echinococcosis). De ziekte is tot dusver zes keer vastgesteld in België.
De vossenlintworm komt al een tijdje voor in delen van Europa. Ook in Wallonië neemt het aantal besmette vossen toe. In Wallonië zijn zelfs de helft van de vossen besmet. Nu zou de lintworm ook bezig zijn aan een opmars in Vlaanderen, met name in het zuiden van Oost-Vlaanderen.

Hoe kan besmetting gebeuren?
Uitwerpselen van een besmette vos kunnen stukjes lintworm met eitjes bevatten. Via regen of wind kunnen deze in de buurt verspreid worden op omliggende planten, vruchten of paddenstoelen. Het eten van of in contact komen met bosvruchten, valfruit of paddenstoelen kan dus leiden tot de besmetting. Dit kan voorkomen bij kleine knaagdieren, huisdieren en uitzonderlijk ook bij de mens. Ook rechtstreeks contact met uitwerpselen of de vacht van een besmet dier kan leiden tot een besmetting. Als eitjes worden opgenomen door de mens kan een larve zich in de lever van de mens ontwikkelen
tot een cyste. Zonder behandeling is dit fataal voor dit orgaan en kunnen uitzaaiingen voorkomen naar andere organen. Huisdieren die drager zijn ondervinden geen hinder.

Enkel tips:
- Bosvruchten (oa. Bramen, frambozen en bosbessen), zelfgeplukte champignons, valfruit grondig wassen; kook ze zoveel mogelijk (10 min op 60°C; 5 min op 70°C of 1min op 100°C) voor consumptie;
- Vermijd contact met vossenkadavers of –uitwerpselen;
- Was goed je handen na tuinieren of na een wandeling in het veld of bos.
- Ga geregeld met je huisdieren naar de dierenarts voor een
ontworming.
- Bij ongerustheid, raadpleeg uw huisarts.

zie ook artikel : Vossenlintworm
ad


pub