ad

Mondkapjes helpen tegen griep

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Met de uitbraak van de Mexicaanse griep, wordt onder meer aangeraden om bij contact met risicopersonen een mondkapje te dragen. Luchtweginfecties zoals influenza worden namelijk vooral verspreid door spatten van kleine druppeltjes (‘droplets’) op de slijmvliezen van de ogen en de luchtwegen bij niezen en hoesten. Die druppeltjes kunnen zich verspreiden over een straal van ± 1 meter. Ook kleinere druppeltjes (‘dropletsnuclei’) die aanzienlijk langer in de lucht kunnen zweven en grotere afstanden kunnen overbuggen, kunnen de virussen verspreiden.
Recent onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangetoond dat mondmaskers de overdracht van het griepvirus kunnen verminderen. Eerder stelde ook het Interministeriële Commissariaat Influenza al vast dat mondmaskers wel degelijk zin hebben. Het RIVM testte het dragen van verschillende professionele en zelfgemaakte gezichtsmaskers blootstelling aan virus en infectierisico kan verminderen, ondanks niet optimale pasvorm en draagdiscipline.
Het meest efficiënt zijn professionele FFP2-maskers, gevolgd door chirurgische maskers. Zelfs zelfgemaakte maskers (een theedoek) bieden een gedeeltelijke bescherming. Bescherming van binnen naar buiten (masker gedragen door een gesimuleerde patiënt) was minder effectief dan bescherming van buiten naar binnen (maskers gedragen door gezonde vrijwilligers).

Het Interministeriële Commissariaat Influenza raadt aan om bij een griepepidemie een mondmasker te dragen.

Voor de patiënt:
Chirurgisch masker als patiënt zijn kamer in het ziekenhuis verlaat en zich thuis in aanwezigheid van anderen bevindt. Gedragen door besmette patiënt biedt het bescherming voor de verzorgende en de onmiddellijke omgeving van de patiënt.

Voor gezondheidswerker:
Ademhalingsmasker FFP2-3 bij alle contact met de patiënt. Gedragen door verzorgende biedt het masker bescherming van de verzorgende persoon tegen vochtspatten, droplets van een patiënt (in omstandigheden zonder aërosolvorming).

Voor de omgeving van een patiënt thuis
Chirurgisch masker indien in nabijheid van patiënt (<1m) en alleen als patiënt zelf geen masker verdraagt.
ad


pub