Welke matrasdrager kiezen?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
matrasdr-.jpg

nieuws Een goede matrasdrager of bedbodem werkt als een soort schokdemper voor de matras. Hij kan opgebouwd zijn uit springveren, spiraaldraadmat, gevlochten staaldraadmat, spaanderplaten, planken en lattenbodems. Verstelbare bedbodems (met of zonder elektrische motor) kunnen interessant zijn om bv. in bed te lezen, maar ook om een comfortabele slaaphouding te bekomen, bv. met de voeten iets hoger.

• Van lattenbodems met verende latten wordt beweerd dat ze het lichaam goed ondersteunen en de bewegingen soepel opvangen. De latten zijn van hout, glasvezel of een of andere kunststof, die op rubberen schraagpijlers rusten. Gesofisticeerde lattenbodems zijn moduleerbaar of uitgerust met speciale vleugelelementen voor een optimale aanpassing aan lichaamsvorm en -gewicht. Bij bedbodems met starre latten moet de matras alle druk opvangen, wat de kans op rugpijn zou verhogen.
• De spiraaldraadmat biedt meer vering dan de staaldraadmat. Bij beide systemen zakt het bekken meer door dan de andere delen van het lichaam, waardoor vooral in zijlig rugpijn zou kunnen ontstaan.
• Bedbodems met springveren (‘boxspring’) bieden een goede indrukbaarheid ter hoogte van de schouders en het bekken. Zij ventileren bovendien heel goed. Men kan ze bovendien met elke matrassoort gebruiken. Tegenwoordig bestaan er ook verstelbare boxspings. Nadeel is dat ze meestal (heel) duur zijn. Ze worden ook eerder afgeraden voor mensen met een allergie aan huisstofmijt.
Wat het beste is, is moeilijk te zeggen. Feit is dat hoe dikker het matras is, hoe minder het uitmaakt wat eronder zit.


pub