Wat doen bij zwangerschapsdiabetes?

Laatst bijgewerkt: maart 2009

nieuws Zwangerschapsdiabetes kan zowel bij moeder als kind leiden tot een aantal complicaties en moet daarom zeer goed opgevolgd en behandeld worden met dieet en soms ook insuline.
Er wordt gestreefd naar een bloedsuikerspiegel zoals deze van niet-diabetespatiënten. Frequente zelfmonitoring (dwz het zelf meten van bloedsuikerspiegels) is hierbij een handig hulpmiddel. Een nuchter suikergehalte zou best minder dan 100mg/dl bedragen en een niet-nuchter suikergehalte minder dan 130mg/dl. Deze zelfmonitoring gebeurt door middel van een vingerprik, meestal 7 maal per dag (voor en na elke maaltijd en voor het slapengaan). Via de diabetoloog kan u een dergelijke glucosemeter met bijhorend testmateriaal aanschaffen met volledige terugbetaling via uw ziekteverzekering.

Dieet
Daar de meeste vrouwen met zwangerschapsdiabetes zwaarlijvig zijn, ligt een beperking van de voedselinname als eerste maatregel voor de hand. Al naargelang het overgewicht zal de energie-inname worden beperkt tot 1.600 - 1.800 calorieën per dag, waar een normale zwangere, zeker in de tweede zwangerschapshelft, minstens 2.000 calorieën krijgt (of gemiddeld 250 kcal per dag boven op de vroegere energie-inname). Als de vrouw met zwangerschapsdiabetes niet zwaarlijvig is, dan mag zij ook gerust 2000 calorieën gebruiken.
Bedoeling van de energiebeperking is niet zozeer gewichtsverlies (dat is tijdens de zwangerschap niet wenselijk), maar wel een beperking van de gewichtstoename tot maximaal een 7 kg.
Naast de energiebeperking moet ook het vetgebruik worden beperkt. Minstens de helft van de energie moet afkomstig zijn van niet-geraffineerde, traag opgenomen koolhydraten (zoals brood, aardappelen, rijst, pasta’s, fruit, groenten, enz.
Vaak is het nuttig om, naast drie hoofdmaaltijden, ook een snack te nemen voor het slapengaan, om nachtelijke hypoglycemie te vermijden. Andere vrouwen hebben meer baat met frequente kleinere maaltijden over de dag gespreid. Meestal zal aangeraden worden om het ontbijt niet te uitgebreid te maken, maar eerder in de voormiddag nog een tussendoortje te eten.
Behalve wat de energie-inname en de hoeveelheid koolhydraten betreffen, verschilt de voeding van een vrouw met zwangerschapsdiabetes niet van die van een normale zwangere op het gebied van eiwitten, ijzer, kalk, magnesium, foliumzuur en andere mineralen en vitamines.

Insuline
Bij ongeveer één op drie vrouwen met zwangerschapsdiabetes zijn insuline-inspuitingen nodig om de bloedsuikerwaarde onder controle te krijgen. De diabetesverpleegkundige zal u, indien nodig, leren om deze injecties zelf te zetten.
Bij insulinetherapie wordt de zwangerschap nauwkeurig opgevolgd door uw gynaecoloog en door een diabetoloog.

Orale geneesmiddelen
Orale diabetesmedicijnen worden meestal afgeraden tijdens de zwangerschap.

Na de bevalling
Na de bevalling, wanneer de insulinetegenwerkende zwangerschapshormonen verdwenen zijn, verdwijnt ook de zwangerschapsdiabetes. Toch is er extra waakzaamheid geboden. De kans om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen bij een volgende zwangerschap is ongeveer 30-50%.
Bovendien hebben vrouwen met zangerschapsdiabetes een sterk verhoogd risico om op oudere leeftijd effectief type 2-diabetes te krijgen. Een regelmatige opvolging door uw huisarts, met een bloedafname, wordt dan ook aangeraden.verschenen op : 30/11/2010


pub