Noten bevatten gezond vet

Laatst bijgewerkt: oktober 2008
walnoten-150.jpg

nieuws Noten bevatten over het algemeen ‘gezonde’ vetten, met name enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren, en nauwelijks ‘slechte’ verzadigde vetzuren. Zoals alle plantaardig producten zijn alle noten cholesterolvrij. Ze zijn bovendien een bron van eiwit en vitamines (o.m. vitamine A, E en B). Ze zijn wel redelijk energierijk door hun hoog vetgehalte: gemiddeld 600 kcal per 100 g. Mensen die kampen met overgewicht mogen dus zeker niet overdrijven met noten.
Vooral als bron van zogenaamde essentiële vetzuren – dit zijn vetten die ons lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken – zijn noten interessant.
Essentiële vetzuren zijn de omega-3-vetzuren (EPA, DHA en alfa-linoleenzuur) en omega-6-vetzuren (linolzuur). EPA is de afkorting van eicosapentaeenzuur, DHA is de afkorting van docosohexaeenzuur en alfa-linoleenzuur wordt vaak afgekort als ALA.
De omega-3 vetzuren zijn belangrijke componenten van de celmembranen in ons hele lichaam, vooral in de ogen, hersenen en zaadcellen. Verder vormen ze de ruwe materialen waaruit sommige hormonen worden gemaakt. Het is aangetoond dat deze vetzuren een positief effect hebben op het hart:
• het hartritme blijft regelmatig;
• het bloed in de slagaders stolt minder, wat de oorzaak van de meeste hartaanvallen is;
• het evenwicht tussen cholesterol en andere vetdeeltjes in het bloed verbetert;
• ontstekingen, die een rol spelen bij atherosclerose (vaatvernauwing) worden geremd.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van de omega vetzuren op kanker, reuma en ontstekingen. Hier zijn nog geen éénduidige conclusies uit te trekken.
Alle noten bevatten tussen 10 en 15 g linolzuur (=omega 6) per 100 g, met als uitschieter walnoten die gemiddeld 37 g linolzuur per 100g bevatten. Ze bevatten ook alfa-linoleenzuur (ALA) waaruit ons lichaam EPA en DHA kan aanmaken. Gemiddeld bevatten noten 0,07 g ALA per 100g, pinda’s 0,05 g/100g, terwijl walnoten met 8,70 g ALA per 100 g ook hier een uitschieter zijn. De aanbeveling voor ALA ligt voor volwassenen op 2-3 g per dag.
pub