Mogen baby’s en jonge kinderen (pinda)noten eten?

In dit artikel
Mogen baby’s en jonge kinderen (pinda)noten eten?

dossier Peuters die graag op ontdekking gaan, steken maar al te graag dingen in hun mondje. Dat je als ouder alert moet zijn, wist je al, maar wist je ook dat kindjes eigenlijk beter geen (volledige) noten eten voor ze zes jaar oud zijn?

getty_noten_noot_2022.jpg

© Getty

Noten en pinda’s zitten boordevol goede voedingsstoffen en ook kindjes hebben baat bij een kleine portie noten per dag. Maar ze zomaar een handjevol nootjes presenteren is geen goed idee.

Waarom zijn (pinda)noten gevaarlijk?

Eerder deelde de onderwijsinstelling Nursing CPD al een foto met daarop een verticale doorsnede van de longen van een vierjarige die overleden was na het eten van een pindanoot. “Pinda’s en andere noten zijn net zo groot als de luchtwegen van een kind van 4 tot 5 jaar”, stond erbij als comment. “Het risico om daardoor te stikken is reëel, maar het is vermijdbaar. Geef daarom alsjeblieft geen grote stukken droog fruit, popcorn, noten of snoepjes van die grootte aan je kind. De dood kan je niet terugdraaien, dus voorkom je ze beter.”

Ook kinderimmunoloog dr. Filomeen Haerynck van UZ Gent wil ouders waarschuwen: "Kinderen jonger dan zes jaar kunnen vaak nog niet goed kauwen en verslikken zich makkelijk in een noot. Het gevaar bestaat dan dat de noot zich vastzet in de luchtpijp of de longen. Meestal blijft het kind als gevolg daarvan hoesten, maar in uitzonderlijke gevallen veroorzaakt de vastzittende noot ademnood of zelfs een hartstilstand. Soms moet de noot ook operatief verwijderd worden. Een stukje dat blijft zitten kan immers tot een blijvende longontsteking leiden."

Hoe kan je noten dan wel veilig aan kindjes geven?

100% pindakaas of 100% notenpasta is perfect veilig. Je kan ook de noten hakken, zodat ze minder groot zijn. Elke dag een kleine portie is heel goed, ook voor baby’s. Hoe vroeger je verschillende voedselsoorten aanbiedt, hoe kleiner de kans dat kindjes een allergie ontwikkelen. Van zodra je kindje gewend is aan de oefenhapjes groenten en fruit, kan je dus wat pindakaas (of ei) introduceren. Bij voorkeur zelfs vóór je kindje 8 maand oud is.

Bronnen:
Voedingscentrum.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram