ad

Hoeveel vitamine C heb je nodig?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
kiwi-120.jpg

nieuws Wie op het internet zoekt naar informatie over vitamine C krijgt duizenden websites waarin deze vitamine wordt geprezen en waarin vaak megadosissen worden aangeprezen ter preventie of genezing van allerlei kankers, hart- en vaatziekten, griep, verkoudheden, enz.
Er bestaat echter geen bewijs dat vitamine C of ascorbinezuur kanker zou kunnen genezen. Recent onderzoek wijst zelfs eerder in de omgekeerde richting : hoge doses vitamine C zouden het risico op kanker kunnen verhogen i.p.v. verlagen, doordat het een biologische verandering in de cellen veroorzaakt die het DNA beschadigt. Idem voor hart- en vaatziekten: er zijn zeker evenveel studies die een positief als een negatief effect op hartaanvallen en beroertes aantonen. Ook tegen griep werkt vitamine C niet.
Vitamine C heeft ook weinig of geen effect op verkoudheden. Verkoudheid treedt niet minder vaak op bij het innemen van een hoge dosis vitamine C (tot 2 g per dag), maar de ernst en de duur van de verkoudheid zouden mogelijk wel enigszins beïnvloed worden, vooral in koude streken en bij mensen die intensief sport beoefenen. Behandeling met een hoge dosis vitamine C nadat de eerste syptomen van verkoudheid al zijn opgetreden, heeft geen enkel effect.

Om de normale vitamine C-voorraad in het lichaam op peil te houden en een tekort te voorkomen, moet een volwassene dagelijks 65 à 70 mg vitamine C opnemen. Pasgeborenen en vooral prematuren hebben een verhoogde behoefte van vitamine C. Bij kinderen en adolescenten zijn de behoeften per kg lichaamsgewicht belangrijker dan bij volwassenen. De "turn-over" van vitamine C is waarschijnlijk het hoogst gedurende de puberteit. Ook tijdens zwangerschap en borstvoeding, en voor rokers wordt iets meer aanbevolen.

Aanbevolen dagelijkse opnamehoeveelheid Vitamine C

Leeftijd               Vitamine C (in mg)

0-11 maand                  35

1-3 jaar                         40

4-6 jaar                         45

7-10 jaar                      50

11-14 jaar                    65

15-18                           70

Volwassenen                70

Zwangerschap              90

Borstvoeding               110

Rokers                          125

Een tekort aan Vitamine C veroorzaakt scheurbuik, vermoeidheid en anemie en zou mogelijk de gevoeligheid voor infecties verhogen. Om scheurbuik te voorkomen is 10 mg reeds voldoende.

Het is helemaal niet moeilijk om aan de 70 mg te komen die u als volwassene nodig hebt. 1 sinaasappel of 1 kiwi, 2 mandarijntjes, 150 g brocoli of bloemkool, of één glas sinaasappelsap van 200 ml, bevatten ongeveer 40 mg vitamine C, dus meer dan de helft van uw dagelijkse behoefte. Ook tomaten, aardbeien, paprika, ananas, aardappelen, en veel andere groente en fruit bevatten vitamine C. U hoeft dus absoluut geen vitaminepillen te slikken om de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Meer is niet nodig en heel veel meer kan zelfs schadelijk zijn. De op sommige websites bepleitte megadosissen van 1 of 2 g per dag, kunnen maag- en darmklachten, diarree en winderigheid, en misschien ook nierstenen veroorzaken.

zie ook artikel : Heb je vitaminepillen nodig?
ad


pub