Printer net zo schadelijk als sigarettenrook

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
printer-150.jpg

nieuws Een simpele kantoorprinter kan net zo veel schade toebrengen aan de longen als de deeltjes die vrijkomen als iemand rookt. Dit blijkt uit onderzoek van Australische wetenschappers, gepubliceerd in Environ. Sci. Technol., augustus 2007. De onderzoekers hebben meer dan 60 laserprinters getest. Meer dan een derde (40%) van de geteste printers stoot ultra kleine deeltjes kleurstofachtig materiaal uit, 27% hadden zelfs een zeer hoge emissie. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze de longen kunnen binnendringen en kunnen leiden tot ademhalingsmoeilijkheden.
Het probleem verergert als er nieuwe cartridges worden gebruikt en wanneer er documenten geprint worden met grafieken en beelden die grotere hoeveelheden kleurstof vereisen.
In een reactie zegt printerfabrikant Hewlett-Packard - een meerderheid van de vervuilende printers uit het onderzoek, bleek van HP te zijn - dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat aantoont dat tonerdeeltjes in de lucht schadelijk zijn voor de gezondheid. De printerfabrikant is van mening dat zijn laserprinters aan alle veiligheidsnormen voldoen. Het bedrijf erkent wel dat nog veel onderzoek gedaan moet worden naar de uitstoot van stofdeeltjes.


pub