ad

Genetische test voor het verbeteren van de diagnose van prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws PROGENSATM PCA3 is het eerste genetische urineonderzoek als hulp bij de diagnose van prostaatkanker. De test maakt gebruik van de aanwezigheid van PCA3 (een genetische marker voor prostaatkanker) voor het voorspellen van prostaatkanker, en kan gebruikt worden in combinatie met de huidige tests om de diagnose te bevestigen. De genetische marker PCA3 is alleen verhoogd in prostaatkankerweefsel, zodat dit een meer specifieke indicator van kanker is dan PSA en potentieel het aantal onnodige biopsieën kan verminderen.

Prostaatkanker is de tweede meest voorkomende kanker bij mannen in België, na longkanker. Eén man op zeven loopt het risico prostaatkanker te ontwikkelen. Jaarlijks wordt deze diagnose bij 5000 mannen gesteld. In België is kanker de eerste doodsoorzaak bij mannen tussen 50 en 75 jaar. Prostaatkanker staat op de derde plaats in de rangschikking van dodelijkste kankers.
Een vroegtijdige diagnose van prostaatkanker is uiterst belangrijk met het oog op de overleving van de patiënt. De mediane overleving van mannen met een diagnose van uitgezaaide prostaatkanker is slechts twee jaar, vergeleken met een overleving van meer dan 10 jaar bij 90% van de mannen met een diagnose van vroegtijdige prostaatkanker.
ad


pub