ad

Behandeling van aften

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
In dit artikel
Behandeling van aften

dossier Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.

Klachten en symptomen
Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Een op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.

aften-170-11.jpg
Oorzaken
Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo'n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers) kunnen aften veroorzaken.
Een klein wondje in de mond, kan de ontstaansplek worden van aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel.

Het is niet aangetoond dat een gebrek aan vitamine C het ontstaan van aften in de hand werkt.
Het optreden van aften kan een teken zijn dat uw weerstand is verminderd.

Behandeling van aften

Aften, d.w.z. solitaire of meerdere pijnlijke recidiverende zweertjes van het mondslijmvlies, treden meestal reeds op in de kinderjaren, en hun voorkomen neemt af vanaf de leeftijd van 50 jaar. Meestal wordt geen oorzaak gevonden. Bij ernstige, plots optredende vormen is het wel nuttig de rol van systemische aandoeningen (bv. inflammatoir darmlijden, coeliakie, virale infecties zoals HIV of herpes), en van geneesmiddelen (zoals ontstekingsremmers) uit te sluiten. Bij sommige mensen is er ook sprake van een tekort aan ijzer, vitamine B of foliumzuur, maar er is geen bewijs dat vitamine- of ijzersupplementen de genezing versnellen.
Aften verdwijnen spontaan in 1 à 2 weken, en een behandeling is dus niet per se noodzakelijk. Er wordt aanbevolen verwondingen (bv. door gebruik van een te harde tandenborstel of eten van harde en scherpe spijzen), en zuurrijke voedingswaren en dranken te vermijden. Behandeling wordt vooral toegepast bij frequente en hinderlijke aften.

Lokale behandeling

aften-tong-150.jpg
Aften verdwijnen normaal spontaan in 1 à 2 weken. Behandeling is dus niet per se noodzakelijk, en wordt vooral toegepast bij frequente en hinderlijke aften. Lokale behandeling op basis van lidocaïne (bij voorkeur als viskeuze oplossing), van chloorhexidine of van triamcinolonacetonide (0,1% als gingivale pasta) wordt voorgesteld, maar bewijs van doeltreffendheid is beperkt, en ongewenste effecten zijn niet uit te sluiten. Systemische (algemene) behandeling is slechts in uitzonderlijke gevallen aangewezen.

Voor volgende lokale behandelingen bestaat er beperkt bewijs van doeltreffendheid.

• Lokale preparaten op basis van lokale anesthetica (bv. lidocaïne) kunnen de pijn verlichten. Zelden is er een prikkelend gevoel of een allergische reactie. Bij uitgebreid gebruik van lokale anesthetica bestaat er, zolang het mond- en keelslijmvlies gevoelloos is, risico van verslikken. Om het effect zo lokaal mogelijk te houden, wordt de voorkeur gegeven aan een viskeus preparaat van lidocaïne (Xylocaïne Visqueuse).

• Lokale preparaten op basis van chloorhexidine (Baxil ® (spray), Eludril® (oplossing), Corsodyl® (gel, oplossing, spray) gaan secundaire besmetting van de wondjes tegen. Chloorhexidine kan de tanden bruin kleuren; misschien wordt de bruinkleuring tegengegaan door de tanden te poetsen vóór de mondspoeling.

• Lokale preparaten op basis van een corticosteroïd (bv. triamcinolonacetonide 0,1%, Kenacort A, onder vorm van gingivale pasta) zouden de pijn verlichten en de genezing versnellen.

Bij patiënten met ernstige recidiverende aften is systemisch gebruik van corticosteroïden een mogelijke behandeling, maar er is geen bewijs dat dit doeltreffender is dan lokale toepassing van corticosteroïden, en het risico van ongewenste effecten is groter.


bron: Folia Pharmacotherapeutica, april 2007, kring-apotheek

ad


pub