Eetbare bloemen

Laatst bijgewerkt: oktober 2015

dossier Mensen houden van bloemen in huis. Sommigen houden ook van bloemen op hun bord. Zij gebruiken ze om bepaalde gerechten meer kleur en smaak te geven. Bloemen worden in de keuken trouwens vaker verwerkt dan gedacht. Sommige courante kruiden of specerijen, zoals kruidnagel, saffraan en jasmijnthee, zijn ook bloemen of delen ervan.

Van decoratie naar degustatie

In de gastronomie is men al lang vertrouwd met het gebruik van bloemen in gerechten. Oorspronkelijk werden ze alleen als decoratief element gebruikt. Dankzij de opkomst van de “nouvelle cuisine”, de inventiviteit van jonge chef-koks en de drang naar het vinden van nieuwe smaakcombinaties is de bloem een meer prominente rol gaan spelen.

Is elke bloem eetbaar?

Culinair creatief zijn met bloemen is een uitdaging. Hierbij moeten echter strikte regels in acht worden genomen want niet elke bloem is geschikt voor consumptie.
• Niet alle bloemen zijn eetbaar. Zoals bij paddestoelen moet men zich goed informeren over de naam en de achtergrond van de bloem die men wenst te gebruiken (zie tabel).
• Van de meeste bloemen zijn alleen de bloemblaadjes bruikbaar. De stengel en het blad hebben vaak een bittere smaak.
• Pluk geen bloemen op plaatsen waar mogelijk schadelijke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bloemen die in bloemenwinkels worden verkocht kunnen ook bespoten zijn.
• Eetbare bloemen worden verkocht in de groente- of kruidenafdeling van warenhuizen en speciaalzaken. Deze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen. Omdat hun versheid zeer beperkt is, moet men de verpakkingsdatum en de kwaliteit van de bloemen nauwkeurig in het oog houden.
• Eetbare bloemen gekweekt in de eigen tuin zijn veilig op voorwaarde dat men zelf geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien is het handig om altijd verse bloemen bij de hand te hebben. Gebruik alleen de bloemen die gaaf zijn, zonder schimmels of andere aantastingen.
• Een recept waarin bloemen worden gebruikt, moet strikt worden gevolgd. Zowel wat betreft de soort bloem, als de bereidingswijze.
• Was vers geplukte bloemen voor gebruik voorzichtig zonder ze te kneuzen. Verwijder daarvoor ook al het groen rondom en onder de bloem. Bij sommige zeer aromatische en tere exemplaren wordt wassen afgeraden.
• Verse bloemen worden best meteen gebruikt . Men kan ze ook laten drogen om later te verpulveren en te gebruiken zoals gedroogde kruiden.

zie ook artikel : Zelfgeplukte paddenstoelen kunnen dodelijk zijn

Gezondheidseffect

Het gebruik van bloemen in de keuken is vergelijkbaar met het gebruik van kruiden.
Zij hebben vooral de bedoeling om gerechten smakelijker en aantrekkelijker te maken. Door de doorgaans kleine toegevoegde hoeveelheden leveren zij geen relevante bijdrage aan de voedingswaarde van gerechten. Wie bloemen in gerechten verwerkt moet ten slotte de bovengenoemde voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Sommige planten zijn giftig of kunnen schadelijk zijn als zij verkeerd worden gebruikt.

 Tabel : Best bekende en meest gebruikte eetbare bloemen (1,2).

Bloemsoort

Smaak

Bereidingstips

Bloemen van Oost-Indische kers

pittig, kruidig

- geschikt voor frisse zomersalades of bij exotisch fruit

Bloemen van de bernagie

komkommerachtig

- heerlijk in salades of pudding

- vries de bloem in een ijsblokje in en serveer het in een cocktail

Goudsbloemen

pittige, peperachtige saffraansmaak

- kan saffraan vervangen in soep en rijstschotels

- een aftreksel van de bloemblaadjes geeft een mooie kleur aan pannenkoeken en gebak

Tuinanjers

pikante, zoete smaak,

vergelijkbaar met kruidnagel

- de bloemblaadjes smaken versuikerd het best, bijvoorbeeld als garnering in salades

Pompoenbloemen, courgettebloemen

zachte smaak

- vul de bloemen op met een groentemousse offrituur ze

- lekker om soep van te maken

Lavendelbloemen

frisse, typische smaak

- strooi ze over ijs

- geschikt om te verwerken in vleesgerechten, marinades voor vlees en een vruchtencompote

- geschikt voor salades samen met de bloemen van de bernagie, de Oost-Indische kers, viooltjes en daglelies

Vlierbloesem

zoete smaak

- lekker als vlierbloesembeignets

Bloemen van de muntplant

frisse smaak

- lekker bij aardbeien, in een vruchtensla

- geschikt voor frisse zomersalades

Bloemen van de tijmplant

zoete smaak

- lekker bij cottage cheese, brie, gerechten met tomaten, ijscoupes

Bloemen van de bieslookplant

- geschikt om te frituren

- lekker bij runds- of tonijncarpaccio






pub