Ontsteking in kinderoor wijkt niet

nieuws Sommige kinderen worden om de haverklap geplaagd door een oorontsteking. Vaak houdt de infectie aan ondanks een antibioticakuur, of keert ze met tussenpozen weer. Een middenoorontsteking is een van de voornaamste oorzaken van jeugdig doktersbezoek. Wetenschappers zijn erachter gekomen hoe het komt dat antibiotica er vaak geen vat op krijgen.

Joseph Kerschner, Garth Ehrlich en collega-onderzoekers vergeleken het middenoor van kinderen met en zonder oorontsteking en stelden niet alleen vast dat de zieke oren met bacteriën besmet zijn - iets wat artsen al langer vermoedden - maar dat die bacteriën leven in een zogenaamde biofilm . Dat is een slijmlaagje dat de bacteriën beschermt tegen omgevingsinvloeden en tegen bacteriedodende stoffen zoals antibiotica. Dat het oor telkens opnieuw ontstoken raakt, komt niet doordat het telkens opnieuw besmet wordt met bacteriën, maar doordat de bacteriën in de biofilm aanwezig blijven, suggereert het onderzoek.

De bacteriën die zich verschansen in de biofilm, zijn nauwelijks te bestrijden met antibiotica. 'Het zou zelfs kunnen dat herhaalde antibioticakuren de bacteriën nog weerstandiger maken', opperen de onderzoekers.
'Onze studie betekent een ommekeer voor hoe artsen een middenoorontsteking (otitis media) moeten behandelen', beweert Kerschner. De gebruikelijke antibiotica blijven wel nuttig om complicaties te voorkomen bij een eenmalige oorontsteking, want dan zitten de bacteriën mogelijk nog niet in een biofilm. Maar als de ontsteking aanhoudt of weerkeert , moet een andere aanpak gekozen worden, 'want onze studie levert het wetenschappelijke argument tegen het gebruik van antibiotica.'

De vorsers proberen te achterhalen welke van de vijftig bacteriesoorten die ze in de zieke oren vonden het meest verantwoordelijk zijn voor de ontsteking, zodat doelgerichte geneesmiddelen tegen die bacteriën of tegen de biofilmvorming gegeven kunnen worden. Een andere mogelijke strategie zou erin bestaan kinderen preventief nuttige bacteriën toe te dienen in de neus en het oor. Dergelijke probiotica zouden schadelijke bacteriën kunnen afweren - een aanpak die men ook tegen tandbederf test. 'We zijn ervan overtuigd dat van nog andere chronische ziekten zal blijken dat ze door biofilms veroorzaakt zijn', zegt Garth Ehrlich. Hij denkt aan sinusinfecties en brandwonden.

Voor hardnekkige middenoorontsteking kan een buisje doorheen het trommelvlies verlichting brengen. Het buisje voert ontstekingsvocht af en kan volgens de onderzoekers de biofilm helpen verstoren.
De oorzaak van de middenoorinfecties is lang een raadsel gebleven, mede doordat het middenoor zo moeilijk te onderzoeken is. Kerschner en co namen monsters bij kinderen die wegens een oorontsteking of voor het plaatsen van een hoorapparaat toch al een ingreep aan het oor moesten ondergaan, rapporteren ze in het Journal of the American Medical Association.

Lees ook: Oorpijn bij kinderen: acute middenoorontsteking (otitis media)

Lees ook: Neus- en bijholteontsteking (Sinusitis of Rhinosinusitis)

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram