Visolie geen wondermiddel, maar wel gezond

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
sardienen.jpg

nieuws Visolie is niet het wondermiddel zoals soms wel wordt gesuggereerd. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het Wageningen Centre for Food Sciences. In deze studie kreeg een groep patiënten met hartritmestoornissen visoliecapsules met hoge doseringen N-3 visvetzuren. Deze bleken geen bescherming te bieden tegen hartritmestoornissen en acute hartsterfte. De resultaten betekenen niet dat het eten van (vette) vis dus niet helpt. Het positieve effect op de preventie van hart- en vaatziektes is in andere studies overtuigend aangetoond.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij een groep van 546 patiënten uit acht Europese landen. Zij hadden vanwege eerdere hartritmeklachten een soort pacemaker. De studie voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan dergelijk onderzoek. Het gaat om een zogenaamde klinische interventie studie met een controlegroep die een placebo kreeg. Het onderzoek duurde 356 dagen, en werd dubbel-blind uitgevoerd. Het beschermende effect van visoliecapsules was wel verwacht op basis van eerdere studies, hoewel er ook daarvoor al studies zijn gepubliceerd die negatief waren.
Het Voedingscentrum blijft bij haar visadvies om één tot twee keer per week vis te eten (70 tot 280 gram). Dit advies is gebaseerd op rapporten van onder andere de Gezondheidsraad, de WHO en Engelse en Amerikaanse deskundigencommissies. Nieuwe bevindingen uit onderzoek kunnen aanleiding zijn tot bijstelling van bestaande adviezen, maar is in dit geval (nog) niet aan de orde. Het gaat in deze studie namelijk om behandeling van patiënten met een hoog risico voor hartritmestoornissen met hoge doseringen visolie (tot wel 10x de dagelijks aanbevolen hoeveelheid) in de vorm van visoliecapsules. De studies waarop het advies is gebaseerd, hadden vooral betrekking op preventie bij ‘gezonde’ mensen met lagere doseringen visvetzuren. Bovendien werd in deze studies ook het effect van het eten van gewone vis in plaats van het slikken van een capsule gemeten. Mogelijk zitten in vis nog meer gezonde stoffen die voor het positieve effect zorgen.
Uit de studies waar het advies op gebaseerd is blijkt dat N-3 visvetzuren een gunstig effect hebben op het goed functioneren van de vaatwand, het serum triglyceridengehalte, dit is een risicofactor voor hart en vaatziekten, op het hartritme, en op het risico op acute hartsterfte. Daarnaast leveren visvetzuren een belangrijke bijdrage aan het immuunsysteem als ontstekingsremmer en bij de hersenfunctie, met name de hersenontwikkeling in de eerste levensmaanden (door n-3 (vis-)vetzuren in moedermelk of zuigelingenvoeding).

Hoeveel vis gegeten moet worden hangt af van de soort vis. Vette vis, zoals haring, makreel, sardines en zalm, bevat relatief hoge gehaltes van de n-3-langeketenvetzuren EPA en DHA. Daarom is van vette vis minder nodig om de aanbeveling te halen dan van magere vis, zoals kabeljauw of koolvis.

Lees ook: Aanbevelingen voor vis: eet meer vis


bron: Nederlands Voedingscentrum


Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram