Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

Laatst bijgewerkt: March 2012 | 6 reacties
kaas-soorten-170_400_02.jpg

tips Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kan tijdens de zwangerschap zonder problemen worden gegeten. Het is echter beter zachte schimmelkazen van rauwe melk te vermijden omdat deze besmet kunnen zijn met de listeria-bacterie. Listeria kan schadelijk zijn voor het kind en zelfs een miskraam tot gevolg hebben. In de praktijk is de kans op een listeriabesmetting, vrij klein. Daarom is er geen reden voor paniek als er per ongeluk een ‘fout’ kaasje is gegeten.

Verreweg de meeste kaas die in België en Nederland wordt verkocht, kan veilig worden gegeten tijdens de zwangerschap. Zachte kaas van Belgisch en Nederlands fabrikaat is bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de meeste buitenlandse kaassoorten die in België en Nederland te koop zijn. Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat dit een harde kaas is, kan de listeria-bacterie hierin niet overleven of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, feta, smeerkaas en kruidensmeerkaas zijn geen schimmelkazen en dus veilig.

Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas, zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er ‘au lait cru’ op de verpakking als de kaas is gemaakt van rauwe melk. ‘Au lait pasteurisé’ betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende bacteriën inclusief de listeria-bacterie, worden gedood. Bij onverpakte zachte schimmelkaas is het verstandig bij de fabrikant of in de winkel navraag te doen.

zie ook artikel : Eten als je zwanger bent

zie ook artikel : Zwangerschap en voeding

bron: voedingscentrum
verschenen op : 30/05/2006 , bijgewerkt op 07/03/2012

6 reacties

tenery smeltkaas lidl

door mbrouwer, 27 March 2015 om 10:20

mag je de tenery smeltkaas van de lidl eten tijdens zwangerschap kan hier namelijk nergens wat over vinden ook op google niet. het gaat om een doosje met 24 kleine kaasjes erin

Logo

door Paul Van Hoeyweghen, 4 November 2014 om 11:49

Bestaat er een officieel Belgisch logo om op een voedingsetiket te plaatsen dat een bepaald product wel of niet mag gegeten worden door een zwangere vouw?

Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

door anoniem, 6 January 2014 om 15:01

En als je kazen op basis van rauwe melk mee kookt in een gerecht? Bijvoorbeeld gorgonzola of ricotta kaas bij een lasgne. Dan wordt het alsnog verhit, is het dan wel goed?

Welke kaas mag ik tijdens mijn zwangerschap eten?

door Alfred Michiels, 14 March 2012 om 17:18

Dat rauwe melk gemakkelijker kan besmet worden met listeria-bacterie dan gepasteuriseerde melk is een hardnekkige groteske leugen, die door de grote multinationale zuivelgiganten regelmatig de wereld wordt ingestuurd. Listeria-besmetting zit niet in moedermelk of koemelk na het melken, maar kan enkel van buitenaf door onhygiënische beandeling van de melk veroorzaakt worden.Integendeel, door pasteurisatie worden alle bacteriën in de melk gedood, waaronder ook de goede bacteriën die de melk beschermen tegen besmetting met schadelijke bacteriën. Bijgevolg kan gepasteuriseerde melk veel gemakkelijker worden besmet met listeria dan rauwe melk. Het is ongeoorloofd om aan te nemen dat rauwe melk onhygiënischer zou behandeld worden dan gepasteuriseerde melk. In Frankrijk is 70% van de kazen met beschermde naam gemaakt van rauwe melk!! Daar zouden dus statistisch heel wat mensen ziek moeten van worden volgens hogervermelde kwaadwillige propaganda, hetgeen dus geenszins het geval is. Hier nijpt het schoentje: de kwaliteit van de rauwe melkkazen is zoveel hoger, dat de multinationals die om practische redenen enkel met gepasteuriseerde melk kunnen werken, graag het werken met rauwe melk willen zien verbieden, zodat ze heel die huidige markt van rauwe melkkazen kunnen inpikken. Alleen al de Franse Roquefort(uitsluitend van rauwe melk gemaakt)is een miljardenindustrie.

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub