ad

Wat doen bij een blauwe nagel?

Laatst bijgewerkt: maart 2012
blauwe-nagel-2.jpg

nieuws Een blauwe nagel is gewoonlijk het gevolg van een ongelukkige slag op de nagel, b.v. met een hamer, of van een of ander gewicht dat de vingertop licht verplettert. Het weefsel onder de nagel wordt daarbij beschadigd en begint te bloeden. Het bloed onder de nagel kan echter niet weg en blijft dus zitten.
Zolang het om een kleine bloeding gaat, een klein vlekje onder de nagel, is de pijn gewoonlijk snel voorbij er geen probleem. Het bloed wordt in de nagel opgenomen en groeit vervolgens langzaam mee uit.
Bij grote bloedingen die gans of bijna gans het oppervlak van de nagel beslaan, is de kloppende pijn meestal extreem hevig. Als men niets doet is de kans groot dat de nagel helemaal loskomt. Er bestaan verschillende methoden om dit probleem op te lossen.
• Men kan een klein gaatje in de nagel maken zodat het bloed kan ontsnappen. De dokter doet dit eventueel met een soort kleine soldeerbout die zeer hoge temperaturen kan bereiken. Hiermee kan men snel en zonder veel bijkomende druk een gaatje in de nagel smelten. Een gaatje in de nagel zorgt voor een onmiddellijke verlichting van de druk en dus ook van de pijn.
• Als er geen dokter in de buurt is, kan men ook zelf een gaatje in de nagel boren, b.v. met een zeer scherp pennemes. Gewoonlijk is hiervoor extra druk op de nagel vereist, wat onder de gegeven omstandigheden ook extra pijnlijk is.
• In geval van nood kan men ook andere hulpmiddelen gebruiken, zoals b.v. een verwarmde paperclip. De nadelen hiervan zijn dat de paperclip snel afkoelt, dat men vaak stevig op de nagel moet drukken, dat het gaatje te klein is en daardoor snel verstopt op dat het bloed klontert. Een bijkomend nadeel is het roet dat zich bij het verwarmen op de paperclip afzet. Dit kan onder de nagel terechtkomen en de genezing vertragen.
Voordat men het gaatje maakt moet de nagel met een ontsmettingsmiddel (b.v. Iso-Betadine®) gereinigd worden en vervolgens laten drogen. Het bloed moet vervolgens met een zachte massage vanuit de randen van de nagel verwijderd worden. Tussendoor moet men de nagel in het ontsmettingsmiddel laten weken. Eens alle bloed verwijderd is, dekt men de nagel af met een steriel gaas en een windel.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub