Waarom bessen en rode wijn de ziekte van Parkinson kunnen vertragen

123-h-parkinson-02-22.jpg

nieuws

Nieuw onderzoek aan de Pennsylvania State University suggereert dat de antioxidanten in rode wijn en bessen de symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen helpen bestrijden. Ze zouden namelijk de progressie van de bewegingsstoornissen vertragen. Het rapport van deze studie werd recent gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

De link tussen voeding en parkinson

Volgens de onderzoekers kunnen Parkinson-patiënten die wekelijks drie of meer porties eten van voedingsmiddelen met een hoog flavonoïden-gehalte hun kans op vroegtijdig sterven verminderen (in vergelijking met patiënten die niet zoveel flavonoïde-rijk voedsel eten). 

Toch kan, aldus senior onderzoeker Prof. Gao, deze studie niet bewijzen dat flavonoïden het leven van Parkinson-patiënten effectief verlengen. Ze toont alleen aan dat er een associatie kan zijn. In hun vorige studie (2012) ontdekte ditzelfde team dat flavonoïden het risico op Parkinson konden voorkomen bij personen die geen Parkinson hadden aan het begin van de follow-up. De huidige studie levert echter verder bewijs over de neuro-beschermende effecten specifiek van groenten en fruit. Flavonoïden in sommige vruchten, thee en rode wijn kunnen de bloed-hersenbarrière snel doordringen en zodoende oxidatieve stress, ontsteking en atherosclerose in de hersenen verlichten, wat de impact van Parkinson kan verminderen, aldus de onderzoekers.

Lees ook: Kan de juiste voeding dementie voorkomen?

De rol van flavonoïden

Voor deze studie verzamelden Gao en zijn collega's gegevens over meer dan 1.200 mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Hun gemiddelde leeftijd was 72 jaar en ze hadden gemiddeld al 33 jaar met de ziekte te kampen. Om de vier jaar beantwoordden de patiënten vragen over hun dieet. Specifiek werd hen gevraagd hoe vaak ze thee, appels (ca. 113 mg flavonoïden per 100 gram), bessen (aardbeien bijvoorbeeld bevatten ca. 180 mg per 100 gram), sinaasappels en sinaasappelsap consumeerden.
Tijdens het onderzoek overleed 75% van de patiënten. 513 ervan stierven aan Parkinson, 112 aan hart- en vaatziekten en 69 aan kanker.

De onderzoekers stelden vast dat de groep die de meeste flavonoïden binnenkreeg 70% meer overlevingskans had in vergelijking met deelnemers van wie het voedingspatroon de minste hoeveelheid flavonoïden bevatte.

Lees ook: Bewegen helpt bij ziekte van Parkinson

De consumptie van meer flavonoïderijk voedsel voordat Parkinson werd ontwikkeld, kon worden gekoppeld aan een lager overlijdensrisico bij mannen, maar niet bij vrouwen, merkte Prof. Gao op. Maar nadat Parkinson was gediagnosticeerd, was het eten van meer flavonoïden gekoppeld aan betere overlevingskansen voor beide geslachten.

Lees ook: Kan parkinson opgespoord worden via de neus?

Rode wijn en bessen

De onderzoekers ontdekten ook dat patiënten die veel anthocyanen, een soort flavonoïde die vooral voorkomt in rode wijn en bessen, binnenkregen gemiddeld 66% meer overlevingskans hadden dan degenen die de laagste hoeveelheid anthocyanen consumeerden. De grootste verbruikers van het flavonoïde flavan-3-ols dat vooral in appels, thee en wijn voorkomt, hadden 69% meer overlevingskans dan de groep die er het minst van consumeerde. Om misverstanden te vermijden, Dr. Gao adviseert mensen die geen alcohol drinken niet om ermee te beginnen. Maar wie wel alcohol drinkt, raadt hij aan om over te schakelen op rode wijn. 

Lees ook: Worden parkinsonpatiënten geboren met de ziekte?

Met een korrel zout

Dr. Michael Okun, nationaal medisch adviseur voor de Parkinson's Foundation en directeur van het Norman Fixel Institute for Neurological Diseases van de Universiteit van Florida in Gainesville, nuanceert deze conclusies met het statement dat flavonoïden introduceren in het voedingspatroon van Parkinson-patiënten wellicht niet de goocheltruc is voor een langer leven. ‘De gegevens uit deze studie moeten niet worden geïnterpreteerd als dat mensen met Parkinson langer zullen leven wanneer ze plotseling hun voedingspatroon veranderen en meer flavonoïden gaan opnemen. Wijn drinken bijvoorbeeld is zelfs niet altijd veilig voor Parkinson-patiënten, omdat het kan leiden tot verwondingen meestal gerelateerd aan vallen’, aldus Dr. Okun. ‘Dat betekent echter niet dat flavonoïden niet goed zijn voor Parkinson-patiënten; ze kunnen inderdaad heel wat voordelen bieden voor mensen die aan deze ziekte lijden, zo besluit hij.’

Lees ook: Helpt pingpong tegen parkinson?

Bron:
More Berries, Red Wine in Diet Might Slow Parkinson's

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram