Tajine met tabouleh van bloemkool

Laatst bijgewerkt: oktober 2021
123-h-LENTO-tajine-11-21.jpg

recepten Een winters suddergerecht met heel veel groenten en geurige kruiden.
Deze vegan tajine moet heel langzaam op laag vuur garen zodat alle smaken langzaam kunnen intrekken.  
Een authentieke aardewerken tajine geeft ook net dat tikkeltje extra smaak, maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook in een gewone kookpan of gietijzeren stoofpot maken. 

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tajine
1 ui
1/4 knolselderij
1 raap
1/4 flespompoen (butternut)
1 courgette
1 wortel
scheutje olijfolie
1 eetlepel ras el hanout
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel gemalen koriander
2 kaneelstokken
1 gekonfijte citroen, in vieren gesneden
50 g gemengde olijven, in schijfjes
20 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
1 liter groentebouillon
25 g amandelschilfers

Voor de tabouleh
1 kop couscous
1 eetlepel zout
20 g bakboter
1 bloemkool
sap van 2 limoenen
geraspte schil van 1 limoen
bosje bladpeterselie
bosje koriander
1 granaatappel
peper en zout
olijfolie

Bereiding
  • Snijd voor de tajine de groenten in grote stukken, maar snijd de courgette en wortel in langere stukken om bovenop te leggen. Stoof de grote stukken even in olie in de tajine en kruid ze met de droge kruiden. 
  • Voeg de gekonfijte citroen, de olijven en abrikozen toe. Leg de repen wortel en courgette erop en voeg beetje bij beetje de bouillon toe (let op, want dit kookt snel over). Laat op heel laag vuur garen met het deksel erop. 
  • Verdeel de amandelschilfers erover wanneer de groenten gaar zijn. Je kunt testen of de stoofpot gaar is door met een mes in een groot stuk te prikken.
  • Kook voor de tabouleh wat water. Doe de couscous in een diepe schaal met het zout en de boter. Giet het kokende water over de couscous totdat die net onder staat en doe een deksel, bord of vershoudfolie over de kom 
  • Rasp de bloemkool tot couscous. Doe het limoensap en de -rasp erbij. Hak de kruiden fijn en meng door de bloemkoolcouscous. 
  • Haal de pitjes uit de granaatappel en doe ze in een kommetje water. Zo blijven de pitjes op de bodem liggen en komen de bittere velletjes bovendrijven. 
  • Doe alles samen en meng goed. Proef en breng op smaak met peper, zout en olijfolie. 

Een recept uit het boek 'Vegan zoals je het nog nooit proefde' - '60 overheerlijke, plantaardige recepten voor iedereen'
van restaurant Lento
uitgegeven door Lannoo


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram