Slimme rolstoel maakt gebruik van sensoren en artificiële intelligentie

Laatst bijgewerkt: september 2021
screenshot_rolstoel_2021.jpg

nieuws Elektrische rolstoelen worden doorgaans bestuurd met een joystick, maar voor sommige gebruikers is dit fysiek niet mogelijk, denk maar aan mensen met complexe bewegingsstoornissen. Voor hen creëerde KU Leuven spin-off CoMoveIT een slim besturingssysteem, dat gebruikmaakt van sensoren en artificiële intelligentie. 

De CoMoveIT Smart, zo heet de nieuwe rolstoel, heeft een hoofd-voetbesturingssysteem dat in staat is om onwillekeurige bewegingen van de gebruiker te herkennen en te compenseren.

Professor Elegast Monbaliu van het Departement Revalidatiewetenschappen, een van de oprichters van de spin-off, legt uit: "Doordat ons systeem zich continu aanpast, kunnen ook gebruikers met complexe bewegingsstoornissen een elektrische rolstoel bedienen. Denk maar aan rolstoelgebruikers met een hersenverlamming (cerebrale parese). Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit.” 

Voor de verkoop zal CoMoveIT samenwerken met gespecialiseerde rolstoeladviseurs zoals VIGO. Er komt dus geen rechtstreekse verkoop aan de eindgebruikers. 

Bronnen:
www.comoveit.com
Nieuws.kuleuven.be
www.numerikare.be

Lees ook: Slimme lamp detecteert val bij ouderen


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram