Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

123-vr-ekg-hartaanval-pijn-04-19.png

video

Een hartaanval wordt vaak omschreven als een acute drukkende pijn op de borst. Toch kan het ook anders. Sterker nog, je kunt een hartaanval krijgen zonder dat je het doorhebt. In een online college van Universiteit van Nederland laat epidemioloog Hester den Ruijter (UMC Utrecht) zien hoe. We vatten de info voor je samen, het filmpje vind je onderaan.

Lees ook: Hoe herken je een hartstilstand?

Hoe werkt je hart?

Het hart bestaat uit twee boezems en twee kamers. De linkerkamer is dikker, want die moet het hardste werken om bloed via je aorta door je hele lichaam te pompen. Boven op je hart liggen grote slagaders, de zogenaamde kransslagaders. Die zijn erg belangrijk want ze voorzien het hart van bloed. Zonder bloed, kan je hart niet functioneren en dat heeft dramatische gevolgen. 

Lees ook: Pijn op de borst: wanneer denken aan angor (angina pectoris) of hartinfarct?

Hoe krijg je een hartaanval?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een hartaanval. De meest bekende is een volledige blokkade van een van de hartslagaders. Als dat gebeurt, wordt de bloedtoevoer naar je hart stopgezet en kan er een gedeelte van je hart afsterven. Dat kan dan niet meer pompen en komt stil te staan. 

Een andere oorzaak is slagaderverkalking. Dit verloopt een stuk gelijkmatiger. Er ontstaat een soort plak of verdikking in de vaatwand waardoor de slagader langzaam maar zeker dicht komt te zitten.  De bloedtoevoer zal dus niet meteen worden stopgezet, daardoor blijft de hartaanval vaak lange tijd onopgemerkt. Beetje bij beetje zal het hartweefsel meer schade oplopen. 

In de webinar heeft Hester den Ruijter het ook over het gebroken hart-syndroom en een verkramping van de kroonslagaders. Beide complicaties zorgen eveneens voor een ‘stil hartinfarct’. 

Lees ook: Een overslaande hartslag of extrasystole: wat is het en wat kan je eraan doen?

Wat als je een hartaanval hebt?

Als je een hartaanval hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk in een ziekenhuis terechtkomt. Daar kunnen ze met scans zien waar het probleem zit. Als je een opstopping hebt in een van je slagaders, kunnen ze die blokkade verwijderen. Hoe sneller dat gebeurt, hoe minder schade je oploopt. 

Lees ook: 8 mogelijke symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Bekijk het online college hier:



Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram