Hoe herken je een hartstilstand?

123-EHBO-hartstilstand-defibrillator-05-18.jpg

nieuws

Hartstilstand of plotse dood is meestal het gevolg van hartritmestoornissen waarbij de pompfunctie van het hart – bloed doorheen het lichaam circuleren – stopt. Hierdoor krijgen de spieren en organen geen zuurstof meer, wat ernstige gevolgen kan hebben en zelfs tot de dood leidt indien geen onmiddellijke hulp geboden wordt om het hart herop te starten. De term kan verwarrend zijn, aangezien het hart niet altijd effectief stopt met slaan, maar soms juist zeer snel en chaotisch trilt of fibrilleert. Het hart zelf stopt dus niet altijd met kloppen, maar de hartfunctie – bloed rondpompen – stopt wel.

Een hartstilstand kan iedereen overkomen, ongeacht de leeftijd. Deze aandoening is de meest voorkomende oorzaak van plotse dood, waarbij een ogenschijnlijk gezonde persoon binnen het uur na het begin van symptomen kan sterven. Ongeveer de helft van de hartstilstanden doen zich voor bij ‘gezonde’ personen die lijden aan een niet gekende vernauwing van de kransslagaders.

Wat voel je bij een hartstilstand? 
Een hartstilstand heeft vaak geen symptomen of waarschuwingssignalen. Het is dus moeilijk te voorspellen, noch er zich op voor te bereiden. 
Toch zijn er bepaalde waarschuwingssignalen waar je best rekening mee houdt, zoals de symptomen van hartaanval: 
• pijn in de borststreek en de linkerarm, 
• kortademigheid,
• plots bewustzijnsverlies zonder aanleiding, 
• plotse, hevige, zeer snel hartkloppingen (>200/min) met de neiging tot flauwvallen.

Als je deze ongemakken waarneemt, raadpleeg je best zo snel mogelijk een dokter.

Hoe herken je als omstaander een hartstilstand?
Iemand die plots het bewustzijn verliest, niet of niet normaal ademt en geen polsslag meer heeft, lijdt hoogstwaarschijnlijk aan een hartstilstand. 

Om dit te controleren volg je de volgende stappen: 
• Spreek de persoon duidelijk aan en schud lichtjes met zijn/haar schouders. 
• Luister vervolgens of het slachtoffer nog ademt door je oor vlak boven zijn/haar mond te houden, terwijl je controleert of de borstkas nog op en neer gaat. 
• Neem ten slotte de pols van het slachtoffer. Dat doe je als volgt: plaats 3 vingers op de gestrekte pols van het slachtoffer, tussen de pees van de duim en de zijkant van het polsbeen en oefen een lichte druk uit.

Wat moet je doen bij een hartstilstand?
Bij een hartstilstand is een snelle reactie de sleutel tot het overleven en een goed herstel achteraf. Hoe langer het slachtoffer zonder hulp blijft, hoe groter de kans op blijvende schade en overlijden. Bij elke minuut die voorbijgaat zonder hartmassage of externe schok om het hart terug op te starten, daalt de overlevingskans met 10 procent en wanneer het slachtoffer geen hulp krijgt binnen de eerste 4 tot 6 minuten na de hartstilstand, is de kans op overlijden 90 à 95 procent. Elke seconde is dus van belang. 

1ste Stap: Verwittig de hulpdiensten 

2de Stap: Het slachtoffer reanimeren 

3de Stap: Een Automatische Externe Defibrillator (AED) zoeken en gebruiken. Een AED of is een toestel dat personen die getroffen zijn door een hartstilstand een elektrische schok kan geven om hun hart weer op te starten. AED’s zijn heel gebruiksvriendelijk zodat iedereen ze kan hanteren zonder enige training te hebben genoten. De instructies zijn steeds zeer duidelijk aanwezig, en vaak geeft het toestel zelfs mondelinge aanwijzingen.

Het toestel zal nagaan of een schok nodig is. Als dit het geval is, zal de AED aangeven dat je hem kan toedienen, of zal het toestel hem automatisch zelf geven. Hervat na de schok de hartmassage tot de hulpdiensten zeggen dat je mag stoppen of tot de persoon terug bij bewustzijn is. 

Defibrillatoren zijn te vinden in openbare plaatsen zoals gemeente- of stadhuizen, luchthavens, sportcentra, woonwijken, stations, maar ook op privédomein, zoals in restaurants, bedrijven, feestzalen, …

Bronnen:
www.mijnhartritme.be/week_van_het_hartritme/hartstilstand.php?q=2
www.behra.eu


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram