Courgettesoep met mosseljus

Laatst bijgewerkt: september 2019
123-h-soep-courg-moss-10-19.jpg

recepten

Gezeefd kookvocht van mosselen is een heerlijke bouillon voor de bereiding van een soep. Giet je mosseljus dus niet weg, maar zet hem in de koelkast tot je soep maakt of bewaar hem in je diepvries als je hem niet binnen de eerste twee dagen kunt verwerken. 
Ook zonder mosseljus is deze soep best lekker. Voeg dan wel wat extra kippenbouillon toe. 

Ingrediënten
1 el olijfolie
1 gele courgette
1 komkommer
1 ui
1 knoflookteen
1 blokjes gember (grote dobbelsteen)
10-tal naaldjes rozemarijn
1 snufje ras el hanout of currypoeder
6-tal blaadjes citroenverbena of wat limoenzeste
1 liter magere kippenbouillon
1 l gezeefde mosseljus met 2 à 3 el (zure) room daarin opgelost (zie Tip onderaan)

Bereiding
- Snijd de gepelde ui, knoflook en de geschilde gember fijn.
- Was de courgette en verwijder de steelaanzet. Snijd ze in plakjes.
- Schil de komkommer en snijd hem in stukjes.
- Stoof de ui glazig in de olie en laat de laatste 10 seconden ook de gember en knoflook meestoven.
- De de courgette, rozemarijn en citroenverbena/limoenzeste erbij, roer goed door en laat even stoven onder deksel op een zacht vuurtje.
- De de komkommer erbij en laat de groente met kruiden verder garen.
- Voeg de kippenbouillon toe en laat de soep opkoken.
- Voeg de mosseljus en de ras el hanout toe. Breng de soep opnieuw tot kooppunt en mix ze. Kruid naar smaak met peper.

Tips in verband met de mosseljus
- De mosseljus in dit recept is afkomstig van de bereiding van 'mosselen natuur' (met gestoofde ui, groene selder en peterselie) waaraan een extra versnipperd knoflookteentje werd toegevoegd en waar op het einde van de bereiding ook wat zure room door de mosselen werd gemengd.
- Giet de mosseljus uit zoals je een fles wijn schenkt. Met andere woorden: laat de fond van de mosseljus in het recipiënt want die bevat wat bezinksel.


bron: Hilde Deweer, lifestyleredactrice



pub