Voor jou gelezen op Culy.be

Speltspaghetti met tomaten en gebakken ricotta van Jamie Oliver

Laatst bijgewerkt: mei 2019
wpk_jamie oliver_speltspaghetti.jpg

recepten

Dit heerlijke recept voor speltspaghetti met tomaten en gebakken ricotta van Jamie Oliver is ideaal om te maken na een drukke (werk)dag. Je schuift de tomaten met de ricotta in de oven en ploft vervolgens neer op de zetel. En ontspan.. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • Olijfolie
  • ½ bussel verse tijm (15 gram)
  • 4 tenen knoflook
  • ½-1 verse rode Spaanse peper
  • 1 citroen
  • 500 gram rijpe trostomaatjes, verschillende kleuren
  • 250 gram ricotta van de beste kwaliteit
  • 320 gram speltspaghetti
  • 75 gram rucola
  • Eventueel: balsamico-azijn

Het recept voor speltspaghetti met tomaten en gebakken ricotta

Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4. Giet 3 eetlepels olie in een kleine kom. Houd het bosje tijm 3 seconden onder de hete kraan om de takjes zacht te maken, schud ze goed droog en ris de blaadjes bij de olie. Pel de tenen knoflook, snijd ze in plakjes, snijd de rode peper in dunne ringetjes en doe ze in de kom. Rasp er de citroenschil boven, voeg een snuifje zeezout en zwarte peper toe, en roer alles goed door elkaar.

Leg de tomaatjes in een braadslede van 30 x 40 cm. Bestrijk de ricotta met de gekruide olie, leg hem in het midden van de braadslede en strijk de rest van de olie voorzichtig uit over de tomaatjes. Giet een scheutje water in de braadslede en zet hem 45 minuten in de hete oven.

Kook 10 minuten voor het einde van de oventijd de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten kokend water.

Schep de ricotta uit de braadslede, schud de tomaatjes los van de takjes en gooi die weg. Giet een halve mok van het pastawater in de braadslede en schud voorzichtig om de  aanbaksels van de bodem los te maken.

Giet de spaghetti af, hussel met een kneepje citroensap in de braadslede door elkaar, voeg naar smaak peper en zout toe en scheur er de ricotta over. Strooi er de rucola over, hussel de boel goed door en serveer direct. Je kunt er eventueel een scheutje balsamico over gieten.

Recept en foto: ‘Jamie’s super food voor elke dag’. Uitgegeven door Kosmos Uitgevers en te koop voor € 29,99.

Auteu: Lai-Wah Chong



pub