Kan het kwaad als je de pil doorneemt?

dossier

De pil wordt meestal met een maandelijkse stopweek gebruikt, maar is dat wel nodig? In dit artikel lees je wat de voor- en nadelen zijn van het doornemen van de combinatiepil en voor wie het geschikt is.

Lees ook: Welke geneesmiddelen kunnen werking van anticonceptiepil beïnvloeden?

Hoe werkt de pil?

De (combinatie)pil bevat synthetische oestrogenen en progestagenen die samenwerken om zwangerschap te voorkomen: ze onderdrukken de eisprong, maken het baarmoederslijm  ondoordringbaar voor zaadcellen en zorgen dat het baarmoederslijmvlies in de baarmoeder dun blijft, zodat een eventuele bevruchte eicel zich niet kan innestelen.

Lees ook: Tot welke leeftijd anticonceptie gebruiken?

De pil doornemen zonder stopweek

Traditioneel slik je de pil drie weken lang, gevolgd door een stopweek waarin je een bloeding krijgt: het 21/7-schema. Maar volgens een Britse richtlijn uit 2019, gepubliceerd door de Faculty of Sexual & Reproductive Healthcare (FSRH), is die stopweek eigenlijk helemaal niet nodig. Je kunt de pil gerust doornemen zonder dat dat schadelijk is voor je gezondheid. Bij het klassieke 21/7-schema kan de pilvrije week ervoor zorgen dat je eierstokken weer actief worden als je vergeet opnieuw te starten. Door de stopweek in te korten (bijv. 21/4) of gewoon door te slikken, hou je constante hormoonspiegels en verklein je dit risico. Een maandelijkse bloeding in de pilvrije week biedt geen medisch voordeel. Op hoelang je de pil mag doornemen, staat geen limiet. 

Lees ook: Menstruatie uitstellen geen probleem voor gezondheid

Waarom is er traditioneel een stopweek bij de pil?

De stopweek werd ooit ingevoerd om een maandelijkse bloeding na te bootsen — niet omdat dat medisch nodig is, maar om het gebruik van de pil meer op de natuurlijke cyclus te laten lijken. Volgens historici gebeurde dat deels om religieuze bezwaren te sussen: anticonceptie werd lange tijd als iets ‘onnatuurlijks’ gezien, en een maandelijkse bloeding gaf de indruk dat het lichaam gewoon zijn gang ging. In werkelijkheid is die bloeding geen echte menstruatie, maar een kunstmatige onttrekkingsbloeding door de hormoonpauze.

Lees ook: Anticonceptie: koperspiraaltje en hormoonspiraaltje

Voordelen van de pil doornemen

  1. Minder bloedingen: je vermijdt de maandelijkse bloeding en het ongemak dat daarbij hoort.
  2. Minder pijnlijke menstruaties: voor vrouwen met endometriose of hevige menstruatieklachten kan dit een enorme opluchting zijn.
  3. Minder hoofdpijn en stemmingswisselingen: klachten die vaak tijdens de hormoonvrije week optreden, worden beperkt.
  4. Minder kans op vergeten: zonder stopweek hoef je geen herstart te onthouden, wat de kans verkleint dat je een pil mist en per ongeluk minder goed beschermd bent.

Lees ook: De noodpil of morning-afterpil

Mogelijke nadelen en risico’s van de pil doornemen

  • Tussentijdse bloedingen: doorbraakbloedingen komen vaker voor, vooral de eerste maanden. Vervelend en vaak onvoorspelbaar, maar niet schadelijk en geen teken van verminderde werking. 
  • Hogere hormooninname: iets grotere cumulatieve dosis kan het risico op veneuze trombose en hart  en vaatziekten licht verhogen, vooral bij rokers én vrouwen ouder dan 35.
  • Borstkanker: het relatieve risico stijgt licht, hoewel het absolute risico klein blijft.

Wanneer is pil doornemen aangeraden?

  • als je ernstige menstruatiegerelateerde klachten ervaart (pijn, anemie, migraine).
  • als je minder vaak bloedingen wil om praktische redenen (sport, reizen).
  • als je vaak de pil vergeet, vooral na de stopweek, en door het doornemen van de pil het risico beperkt.

Bespreek altijd eerst je persoonlijke gezondheidsrisico’s (leeftijd, rookgedrag, voorgeschiedenis) met je huisarts of gynaecoloog.

Conclusie

Je kunt gecombineerd hormonale anticonceptie gewoon doornemen zonder stopweek. Dit is even betrouwbaar als het klassieke schema en biedt aantrekkelijke voordelen zoals minder bloedingen en klachten, zonder extra gezondheids¬risico’s op lange termijn. Voor veel vrouwen kan dit de kwaliteit van leven verbeteren, zeker als ze kampen met menstruatiepijn of hevige bloedingen.

Bronnen:
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.bbc.com

auteur: Lotte Poté, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2025

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram

[ X ]

Blijf op de hoogte!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.



Nee, bedankt