ad

Wie moet zich laten vaccineren tegen de griep?

Laatst bijgewerkt: februari 2019
123-vaccin-10-16.jpg

nieuws

De Hoge Gezondheidsraad raadt volgende risicogroepen aan om zich te laten vaccineren tegen de seizoensgriep.

1. Personen met een risico op complicaties 
• zwangere vrouwen, ongeacht de fase van de zwangerschap, waar dit voordien alleen gold voor vrouwen in het tweede en derde zwangerschapstrimester; 
• Iedereen ouder dan 6 maanden die lijdt aan een chronische aandoening van longen, hart, lever, nieren, aan metabole of neuromusculaire aandoeningen of aan immuniteitsstoornissen;
• Iedereen vanaf 65 jaar; 
• personen die verblijven in een instelling; 
• kinderen tussen 6 maanden en 18 jaar onder langdurige aspirinetherapie.
 
2. Personen werkzaam in de gezondheidssector 

3. Personen die onder hetzelfde dak wonen
• als de risicopersonen uit groep 1; 
• met kinderen jonger dan 6 maanden.  

4. Gezonde mensen vanaf 50 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden, zoals die uit groep 1. Bespreek dit met uw huisarts.
Naast het verhoogde risico dat ze complicaties bij griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook één kans op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties nog verhoogt. Het gaat vooral om personen:
• die roken, 
• excessief drinken, 
• zwaarlijvig (BMI>30) zijn.

Wanneer vaccineren tegen het griepvirus?

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en is maar goed voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er immers andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast.

Welk vaccin?
Voor het influenzaseizoen 2018 – 2019 zullen in België drie vierwaardige influenzavaccins (d.w.z. met twee influenza A-componenten en twee influenza B-componenten) beschikbaar zijn. Ten opzichte van de vroegere driewaardige vaccins beperken deze vaccins de kans op mismatch tussen de influenza B-viruscomponent in het vaccin en de circulerende influenza B-virussen.

Het gaat om: 
• a-RIX-Tetra®, 
• Vaxigrip Tetra®, 
• Influvac Tetra®.

Wanneer de arts op het voorschrift “Influenzavaccin” vermeldt in plaats van een specialiteitsnaam, mag de apotheker één van de drie vaccins afleveren.

Kinderen jonger dan 9 jaar die voor de eerste keer gevaccineerd worden, hebben een tweede dosis van het vaccin nodig binnen de 4 weken.

Wat kost de griepprik?
De meeste griepvaccins kosten tussen de 10 en 12 euro per vaccin. Als u tot een groep behoort die in aanmerking komt voor gedeeltelijke terugbetaling, dan kost het vaccin ongeveer 6 euro. Daarvoor moet het vaccin voorgeschreven worden met een speciale vermelding op het voorschrift.
De meeste ziekenfondsen bieden ook de mogelijkheid om jaarlijks een bedrag terug te vragen voor kosten gemaakt voor aankoop van vaccins, in het kader van de aanvullende ziekteverzekering. Vraag hiervoor een speciaal attest in uw apotheek.
Voor mensen die in een gesubsidieerde zorginstelling in Vlaanderen verblijven, is het vaccin gratis. Het gaat om woonzorgcentra, psychiatrische instellingen voor lang verblijf of instellingen voor personen met een beperking.

zie ook artikel : Griepvaccinatie: de meest gestelde vragen

Bronnen
www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-griep
www.bcfi.be/nl/articles/2944?folia=2942
www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/hgr_9488_seizoensgriep_2018-19_0.pdf
ad


pub