Is veel seks een teken van een goede relatie?

123-koppel-bed-relatie-09-18.jpg

nieuws

Als u vaak seks hebt, betekent dat niet dat u automatisch meer tevreden bent met uw seksleven. Net zoals er koppels zijn die vaak vrijen en tevreden zijn, zijn er ook koppels die weinig vrijen en tevreden zijn. Het hangt af van wat u en uw partner verwachten en hoe jullie met deze verwachtingen omgaan. 

Dankzij het grootschalige Sexpert onderzoek weten we dat Vlamingen gemiddeld 1 keer per week seks hebben. Veel mensen geloven dat 2 tot 3 keer per week seks hebben de norm is, maar dat cijfer ligt dus hoger dan het gemiddelde. 

Laat dat soort mythes u vooral niet doen geloven dat er een norm bestaat waarnaar u zich moet richten om een normaal of gezond seksleven te hebben. 

Seks varieert doorheen uw leven
In het begin van een nieuwe relatie heeft men meestal meer seks. Vaak zorgt verliefdheid dan voor een sterke dosis hormonen en wilt u elkaars lichaam ontdekken. Naarmate de relatie vordert en u met elkaar vertrouwd raakt, kan seks een steeds lagere prioriteit krijgen. 

In een langdurige relatie zullen er perioden zijn met meer seks én perioden waarbij er misschien amper wordt gevrijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress (over uw werk of woning) of ruzie met uwpartner of familie. Maar ook zwangerschap, bevalling en het opvoeden van je kinderen kan een invloed hebben op uw seksleven. Voor kleine kinderen zorgen kan vermoeiend zijn en veel kopzorgen met zich meebrengen. Naarmate uw kinderen ouder worden, wordt de nodige tijd en privacy vinden minder vanzelfsprekend. Tijd voor elkaar vrijmaken is dan essentieel. 

Wat te doen? 
Zorg dat u tijd vrij maakt voor seks en creëer de juiste omstandigheden. Zin in seks kunt u niet forceren of inplannen in uw agenda. Wat u wel kunt doen is de juiste context creëren, zodat die zin er gemakkelijker kan komen.

Misschien zijn u en uw partner het niet eens over hoe vaak u zou willen vrijen. Als u meer of minder wil vrijen dan nu het geval is, kan er misschien ontevredenheid ontstaan. Om die ontevredenheid te voorkomen, is een eerste mogelijke stap daar als partners over te praten:
  • Bespreek uw verwachtingen: praat met uw partner over hoe vaak u het liefst wil vrijen.   
  • Creëer een open gesprekssfeer waarin jullie naar beide kanten van het verhaal kunnen luisteren en het mogelijk is een gulden middenweg te zoeken.
  • Zeg wat u leuk vindt: uw tevredenheid hangt onder meer af van of uw wensen en grenzen worden gerespecteerd. Praat over wat u graag hebt en wat u minder graag hebt.
  • Zorg ervoor dat de omstandigheden om zin te krijgen goed zitten. Maak tijd vrij voor elkaar. Plan eventueel een ontspannende avond waarin u en uw partner zich enkel op elkaar concentreren, zonder verwachtingen of er zal worden gevrijd of niet. 

Campagne
In de nieuwe campagne probeert Sensoa een aantal populaire mythes rond seks te weerleggen. De mythes impliceren vaak nog andere foute ideeën. Neem nu de mythe dat enkel seks met penetratie (geslachtsgemeenschap), écht volwaardige seks is.  Dit legt niet enkel een impliciete norm op voor de eigen seksualiteitsbeleving (met name je moet penetratie hebben). Het gaat ook voorbij aan de verschillende manieren waarop mensen seks kunnen hebben. Door deze mythe te weerleggen, kunnen we bijvoorbeeld het belang van intimiteit en voorspel benadrukken. 

Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram