ad

Hoe herken je schurft of scabiës?

Laatst bijgewerkt: november 2019
123-inwrijven-creme-pot-06-18.jpg

nieuws

Schurft of scabiës is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptus scabei, een klein (spinachtig) insect dat gangetjes graaft in de huid en daarin eitjes legt. Vaak ziet men deze gangetjes niet en gaat het meer om een jeukende uitslag met rode puntjes. Hierdoor duurt het soms lang vooraleer de diagnose gesteld wordt. Het belangrijkste symptoom is jeuk die ongeveer 2 tot 6 weken na de besmetting optreedt en ’s nachts meestal het ergst is. 

Scabiës was na de Tweede Wereldoorlog grotendeels verdwenen uit onze streken. De laatste tijd duikt de ziekte opnieuw op, vooral in verzorgingsinstellingen voor gehandicapten en bejaarden. Ook in kinderopvanghuizen, scholen en beschutte werkplaatsen en zelfs in ziekenhuizen zou er een stijging zijn van het aantal gevallen. Recent werden in Vlaanderen en Nederland gevallen gemeld in universiteiten. In 2017 werden in Vlaanderen 117 gevallen van collectieve schurftinfecties gemeld, in maart 2018 waren er dat al 28. 

Erg besmettelijk
De schurftmijt wordt overgedragen door langdurig (15 minuten of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. Dat kan het geval zijn bij lichamelijke verzorging, seksueel contact of door gezamenlijk gebruik van bed en kleding. 
Alleen de hand schudden van een schurftdrager, is onvoldoende om de mijt op te lopen. 
Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten. Omdat schurft zeer besmettelijk is, kan de ziekte reeds zijn overgedragen op andere mensen tussen het ogenblik van de besmetting en de eerste klachten. 

Klachten
Voornaamste symptoom is jeuk over gans het lichaam, vooral 's avonds en 's nachts, wanneer de mijt actief is. Ook kleine blaasjes komen soms voor op enkele plaatsen waar de mijt zich bij voorkeur ophoudt: tussen de vingers, de polsen, voetrand, enkel en wreef, maar ook oksel, navel, de binnenkant van de dijen, de penis en rond de tepels. Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien. 

Behandeling
Schurft geneest niet vanzelf, maar is goed te behandelen. Raadpleeg bij een vermoeden van schurft altijd een arts.
Als behandeling moet u uw lichaam insmeren met een crème tegen schurft en een aantal hygiënische maatregelen in acht nemen. Het is noodzakelijk dat alle huisgenoten, ook als ze geen klachten hebben, gelijktijdig behandeld worden en de hygiëische maatregelen volgen. In scholen en instellingen kan dit betekenen dat grote groepen mensen moeten worden behandeld.
In België wordt vooral een crème op basis van permethrine gebruikt. Die is alleen op doktersvoorschrift te verkrijgen. 

Meestal is 1 behandeling voldoende. De behandeling wordt herhaald na 1 week bij ernstige gevallen of bij twijfel over de correcte uitvoering van de eerste behandeling. 

• Knip uw nagels kort en reinig onder de nagels en verwijder juwelen en horloge. 
• Smeer heel uw lichaam in, vanaf de kaakrand tot en met de voetzolen. Smeer ook goed onder de nagels, in de huidplooien en tussen de vingers en de tenen. Omdat men zichzelf niet helemaal kan inwrijven, is daarbij hulp van iemand anders nodig.
• Bij kinderen tussen 2 maanden tot 2 jaar, smeer je ook het hoofd en het gezicht in (vermijd de zone rond de mond en de ogen als daar geen letsels zijn). 
• Laat de crème 12 uur op uw lichaam. Neem na 12 uur een douche of bad en trek opnieuw propere kleren aan.
• Breng bij kinderen sokken of wanten aan nadat de crème is aangebracht, om te voorkomen dat er crème in de mond komt. 
• Breng crème aan op uw handen telkens als u ze hebt gewassen. 
• Smeer na elk toiletbezoek uw schaamstreek en bilplooien weer in. 
• Als u iemand helpt om zich in te smeren, kleren in zakken stopt of het beddengoed vervangt, draag dan een schort met lange mouwen en wegwerphandschoenen. 

Na de behandeling met de crème kan de jeuk de eerste week verergeren door een allergische reactie op de mijt. Deze jeuk kan tot 4 weken aanhouden. Een vochtinbrengende crème of een jeukwerend middel kan verlichting bieden. 

Als de jeuk blijft aanhouden, de letsels verergeren of als er nieuwe letsels ontstaan, kunt u het best uw arts raadplegen. 

Hygiënische maatregelen 
Neem de volgende hygiënische maatregelen voordat u zich insmeert: 
• Was het beddengoed en alle kleren die u de laatste 3 dagen voor de behandeling hebt gedragen op minstens 60 °C. 
• Kleren die u niet zo warm mag wassen, stoffen knuffels, schoenen en pantoffels stop je in dichtgeknoopte plastic zakken. Laat die zakken gedurende 3 dagen dicht en bewaar ze op kamertemperatuur. 
• Poetsen is niet noodzakelijk bij gewone schurft. Soms (bijvoorbeeld bij uitgebreide letsels en terugkerende schurft) is het nuttig om stoffen zetels en tapijten te stofzuigen. 
• Als u op een matras zonder hoeslaken hebt geslapen, lucht de matras dan gedurende 3 dagen bij kamertemperatuur en stofzuig deze daarna grondig. 

Na de behandeling:
• Neem na 12 uur een douche of bad en trek opnieuw propere kleren aan. Vervang ook het beddengoed. 

Bronnen
https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Folder%20schurft%202018_wikkelvouw.pdf
https://www.zorg-en-gezondheid.be/sites/default/files/atoms/files/Richtlijn%20scabies.pdf
 
ad


pub