Waarom kan je beter je bed niet meteen opmaken bij het opstaan?

In dit artikel
Waarom kan je beter je bed niet meteen opmaken bij het opstaan?

dossier Voor velen is het een gewoonte: opstaan en direct de lakens mooi leggen. Uit onderzoek blijkt echter dat dat eigenlijk niet zo slim is, want als je het bed onmiddellijk opmaakt, blijven de warmte en het vocht die je tijdens de nacht produceerde in het bed. En dat geeft huisstofmijten vrij spel...

Lees ook: Hoe vaak moet je lakens verversen?

Huisstofmijt

Huisstofmijten zijn kleine, voor het oog onzichtbare spinachtigen die zich vooral voeden met huidschilfers. Ze gedijen goed vanaf een temperatuur van 18°C en dit in een milieu met een relatieve luchtvochtigheid vanaf 60%. Een opgemaakt bed dat nog warm en een beetje vochtig is, vinden ze dus geweldig. In een onopgemaakt bed, dat uitdroogt, vinden ze het heel wat minder leuk.


De ontwikkeling van huisstofmijtenpopulaties en de hoeveelheid huisstofmijtallergeen in huisstof volgen een seizoensgebonden patroon. In de zomer groeit de populatie en als het stookseizoen begint (in de herfst) bereikt de populatie zijn hoogtepunt. De hoeveelheid huisstofmijtallergeen in huisstof bereikt in de winter zijn hoogste niveau.

Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

Allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Huisstofmijtallergie is een vorm van allergische rhinitis. De hele mijten of delen ervan zijn slechts verantwoordelijk voor 5% van de allergenen, hun uitwerpselen voor 95 %.

Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid dus niet op, maar mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. 

Lees ook: Hoe weet je of je allergisch bent voor huisstofmijt?

Symptomen huisstofmijtallergie

De symptomen zijn vergelijkbaar met hooikoorts, maar ze komen het hele jaar voor:

  • loopneus of verstopte neus
  • rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel
  • vaak niezen
  • kriebelhoest
  • benauwdheid
  • hoofdpijn
  • vermoeidheid en lusteloosheid
  • astma
  • eczeem

’s Morgens zijn de allergiesymptomen het ergst, omdat je dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten. Het is niet bewezen dat kinderen in woningen met meer huisstofmijtallergenen ook meer astma ontwikkelen. Wat wel vrij duidelijk is, is dat mensen die astma én een huisstofmijtallergie hebben meer astmatische klachten hebben wanneer ze in een omgeving met meer huisstofmijtallergenen vertoeven. 

Wil je huisstofmijten zoveel mogelijk vermijden? Dan laat je dus beter je bed nog even onopgemaakt na het opstaan.

Lees ook: Kan je genezen van een huisstofmijtallergie?

Bronnen:
www.uza.be
www.uzgent.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram