Waarom uw bed beter niet meteen opmaken bij het opstaan?

123-bed-lakens-hyg-02-16.jpg

nieuws U maakt het best uw bed 's morgens niet meteen op. De warmte en het vocht die u tijdens de nacht produceerde, blijft anders in het bed en geeft huisstofmijten vrij spel.
Huisstofmijten zijn kleine voor het oog onzichtbare spinachtigen die zich vooral voeden met huidschilfers en houden van een vochtige en stoffige omgeving. Ze komen vooral voor in de slaapkamer.

Uit onderzoek blijkt dat huisstofmijten moeilijk kunnen overleven in de warme, droge omgeving van een onopgemaakt bed. Als u uw bed onopgemaakt laat liggen, kan het vocht in het beddengoed en de matras geleidelijk aan verdwijnen. En daar zijn de huisstofmijten heel wat minder tuk op.

Huisstofmijtallergie
Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergische reacties veroorzaakt door dieren in onze woning. Huisstofmijtallergie is een vorm van allergische rhinitis. Ongeveer 10% van de Westerse bevolking heeft een huisstofmijtallergie. Bij mensen met een allergische aanleg (atopische constitutie) is tot 90 % allergisch voor huisstofmijt. Ze zijn dan over het algemeen gevoelig voor de uitwerpselen van de mijt. De hele mijten of delen ervan zijn slechts verantwoordelijk voor 5% van de allergenen, hun uitwerpselen voor 95 %.

Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid niet op. Of u allergisch bent kunt u laten onderzoeken met een bloedtest door uw arts.

Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben. De klachten zijn vergelijkbaar met hooikoorts, maar ze komen het hele jaar voor.
• loopneus of verstopte neus;
• rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel;
• vaak niezen;
• kriebelhoest;
• benauwdheid;
• hoofdpijn;
• vermoeidheid en lusteloosheid;
• astma;
• eczeem.
’s Morgens zijn de allergiesymptomen het ergst, omdat u dan de hele nacht bent blootgesteld aan de huisstofmijten.
Het is niet bewezen dat kinderen in woningen met meer huisstofmijtallergenen ook meer astma ontwikkelen. Wat wel vrij duidelijk is, is dat mensen die astma én een huisstofmijtallergie hebben meer astmatische klachten hebben wanneer ze in een omgeving met meer huisstofmijtallergenen vertoeven.

Hoe wordt u blootgesteld aan huismijt?
Huisstofmijten delen de woning en vooral het bed met de bewoners. Huisstofmijten voeden zich voornamelijk met huidschilfers, maar ook met bijvoorbeeld pollen, schimmels, plantenvezels en dierenharen. Ze gedijen goed vanaf een temperatuur van 18°C en dit in een milieu met een relatieve luchtvochtigheid vanaf 60%.

De ontwikkeling van huisstofmijtenpopulaties en de hoeveelheid huisstofmijtallergeen in huisstof volgen een seizoensgebonden patroon. In de zomer groeit de populatie en als het stookseizoen begint (in de herfst) bereikt de populatie zijn hoogtepunt. De hoeveelheid huisstofmijtallergeen in huisstof bereikt in de winter zijn hoogste niveau.

Meer lezen
www.uza.be/behandeling/huisstofmijtallergie
http://www.uzgent.be/nl/zorgaanbod/mdspecialismen/allergienetwerk/Paginas/Allergische-rhinitis.aspx https://www.thuisarts.nl/allergie/ik-ben-allergisch-voor-huisstofmijt


Laatst bijgewerkt: augustus 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram